EDUCATIE 23 martie 2023

Calificare la națională la Olimpiada de Lingvistică!

de David Leonard Bularca | 1127 vizualizări

Performanța înregistrată de Ilaria Bularca, elevă la Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului

O elevă a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, Ilaria Bularca, a reușit să se califice la etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică. Este singura astfel de performanță înregistrată din județul Covasna. Profesoara Otilia Buzea a explicat, pentru redacția noastră, că acest concurs pune mult accent pe logică. 

„Îți trebuie foarte multă logică și foarte mult exercițiu în cum ar trebui să-ți găsești resursele, că ține și de partea de limbă română în sensul de verbe, timpuri. Nu se duce oricine la lingvistică”, a spus, pentru redacția noastră, Otilia Buzea.

Profesoara a precizat și că subiectele primite de elevi nu au fost tocmai ușoare, ba din contră. 

„Subiectele anul acesta au fost foarte grele. Noi am experimentat pentru prima dată un examen la calculator. Deci noi n-am mai dat lingvistica la calculator, noi n-am mai participat din cauza pandemiei în ultimii doi ani, iar acum pentru prima dată copiii au dat online această olimpiadă, sub supravegherea informaticianului și a unui profesor supraveghetor”, a explicat Otilia Buzea.

Din tot județul, doar Ilaria Bularca a reușit să se califice în această etapă a olimpiadei. 

„Am avut participanți la toate clasele, dar după cum ai văzut, pe gimnaziu doar la clasa a V-a a atins Ilaria punctajul pentru calificare”, a mai punctat Otilia Buzea. 

„Când am văzut prima dată un subiect am spus: «Nu, o pierdere de timp»”

Ilaria Bularca ne-a povestit că prima „întâlnire” cu subiectele de la olimpiadă nu a fost tocmai ușoară. 

„La început, arta lingvisticii mi se părea grea și aproape imposibil de rezolvat. Când am văzut prima dată un subiect am spus: «Nu, o pierdere de timp». Totuși, ceva m-a făcut să mă întorc la subiect și să încerc. Și ceea ce părea a fi «o pierdere de timp» era, de fapt, un talent pe care nu știam că îl aveam. Am început să iubesc lingvistica și subiectele propuse de profesoară, așa că m-am informat tot mai mult despre asta. Devenise deja o pasiune. Chiar în ziua examenului am fost foarte agitată și stresată, pentru că eu chiar credeam că nu voi reuși să mă calific”, a spus, pentru redacția noastră, aceasta.

Chiar și după examen eleva nu era sigură dacă va ajunge mai departe în etapa națională sau nu. 

După examen am fost fericită, dar totuși am plecat de acolo oftând, crezând că totuși nu mă voi califica. Zilele au trecut și într-o seară primesc un telefon de la doamna profesoară de română. Aflu vestea și parcă simt un amestec de emoții. Șocul, bucuria parcă se amestecaseră. Am fost șocată, dar bucuroasă când am aflat și totuși parcă nu puteam accepta asta. Mi se părea incredibil. Știind că naționala e aproape, mă informez tot mai mult în legătură cu lingvistica și uneori, de plăcere, mai trag cu ochiul peste câte un subiect. Olimpiada aceasta m-a ajutat să-mi descopăr un talent pe care vreau să-l dezvolt în viitorul apropiat”, ne-a mai spus Ilaria Bularca. 

Ilaria este calificată și la olimpiada mare de limba și literatura română, alături de o altă colegă, din clasa a VII-a, ne-a mai spus Otilia Buzea. 

Sursa foto: Scoala Gimnazială „Nicolae Russu”/Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.