EDUCATIE 22 februarie 2012

Bani pentru cei ce se duc la școală profesională

de Székely Emőke | 444 vizualizări

Începând din anul școlar următor se vor reînființa școlile profesionale.

Începând din anul școlar următor se vor reînființa școlile profesionale. Toți elevii care au terminat clasa a IX-a pot opta pentru învățământ profesional cu durată de doi ani. Așadar din septembrie elevii care au terminat clasa a IX-a vor avea două opțiuni: pot continua linia pe care au început-o la liceul teoretic sau se pot înscrie la o școală profesională.

„Agenții economici din județ au nevoie de oameni bine pregătiți în mai multe domenii. Școlile trebuie să încheie un contract cu agenții economici, în care se va stipula faptul că școala asigură pregătirea teoretică a elevilor, iar firmele se vor ocupa de pregătirea practică. De asemenea se va încheia și un contract între agentul economic și elev, în care vor fi stabilite drepturile și obligațiile fiecărei părți. Agenții economici sunt foarte deschiși pentru această schimbare, ei solicită de la 2 la 14 persoane pentru care vor asigura practica pe timpul celor doi ani de studiu, după care îi pot angaja pe acești tineri” – a declarat inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma.

Bursă socială de 200 de lei lunar

După terminarea celor doi ani de școală profesională elevul va trebui să dea un examen, după care va primi un certificat de calificare, act cu care se poate angaja, dar poate reveni și la liceu dacă dorește să își termine studiile liceale și să dea examenul de bacalaureat. IȘJ începe popularizarea acestei forme de învățământ începând din această săptămână prin distribuirea unor pliante. De asemenea fiecare liceu va afișa ofertele de școlarizare valabile pentru județul Covasna, dar și pentru Regiunea Centru.

Firmele nu vor trebui să dea bani pentru formarea profesională a viitorilor angajați, dar elevii vor avea încă un avantaj. Keresztély Irma a declarat că fiecare elev care va urma cursurile școlii profesionale va primi lunar suma de 200 de lei sub formă de bursă socială.

La ora actuală în județul Covasna se caută oameni calificați în construcții, instalații, comerț, mecanică sau industria hotelieră.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.