EDUCATIE 24 noiembrie 2023

„Bălcescu” din Întorsura Buzăului își propune să fie 100% învățământ profesional dual

de Diana Pantelimon | 1971 vizualizări

Într-un efort susținut de a oferi elevilor o perspectivă educațională și profesională completă, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului și-a asumat ambițiosul obiectiv de a fi 100% învățământ profesional dual, în următorii ani. Actualmente, instituția se află la 36%, potrivit directoarei liceului, Georgeta Coman.

Învățământul profesional dual la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” a fost introdus în anul școlar 2021-2022, inițial oferind calificarea de „Confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice”, după autorizarea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

În anul școlar 2022-2023, oferta educațională a fost extinsă prin autorizarea unei noi calificări, „Ospătar (chelner) vânzător în unități alimentare”, beneficiind de sprijinul unor parteneri precum SC Luci SRL, SC Balrom Nobleese SRL, SC Alimentație Publică Tera Com SRL - sub brandul „La Moară”, SC Fine Moments SRL - sub brandul „La Container”, SC Prestații Industriale Vulturul SRL și SC Restaurant Pasul Buzăului SRL.

„Învățământul profesional dual aduce laolaltă școala, partenerii economici și unitatea administrativ teritorială printr-o colaborare care conduce la o mai mare coeziune și solidaritate în cadrul comunității, deoarece toate aceste entități lucrează împreună în beneficiul educației și viitorul profesional al tinerilor”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Georgeta Coman.

În calitate de promotori, primarul Raul Urdă și partenerii din mediul de afaceri, Gabriel Nicolae Muntean (UNIKAT) și Daniel Neagoe (TERMICA), au jucat un rol crucial în dezvoltarea acestui program, ne-a mai spus directoarea liceului.

Beneficiile învățământului dual

Despre beneficiile acestui tip de învățământ s-a vorbit recent în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Internaționale EDU DUAL, unde liceul din Întorsura Buzăului a participat în calitate de partener. Întâlnirea a avut loc la Brașov, în perioada 17-18 noiembrie a.c. și a reunit peste 250 de oameni din toată țara, de la 16 consorții naționale pentru învățământ dual.

La eveniment au fost prezentate exemple de bune practici atât naționale, cât și internaționale. Învățământul dual aduce cu sine multe beneficii, nu doar pentru elevi, ci și pentru operatorii economici și comunitate. Iată o serie de beneficii asociate cu acest model educațional:

Elevii sunt mai motivați

Participarea activă la stagii și activități practice îi motivează pe elevi, deoarece văd o legătură directă între ceea ce învață și ceea ce vor face în viitorul lor profesional. Un alt aspect motivant este reprezentat de susținerea financiară prin bursa profesională (300 lei/lună) oferită de către operatorul economic fiecărui elev pe parcursul școlarizării, pe lângă alte beneficii.

Perspectivele de angajare sunt mai bune

Elevii care au absolvit un program de învățământ profesional dual au șanse mai mari de a găsi locuri de muncă în domeniul lor de studiu și de a avansa rapid în carieră. Acest lucru poate aduce beneficii economice și sociale atât pentru elevii noștri, cât și pentru comunitatea lor.

Acumularea experienței practice

Prin participarea activă la stagii de practică, elevii învață nu doar teoria, ci și cum să aplice cunoștințele în situații reale. Această experiență este valoroasă și îi ajută să-și dezvolte abilitățile profesionale.

Colaborare între educație și mediul economic

De acest parteneriat beneficiază atât elevii, cât și  angajatorii, deoarece se asigură că pregătirea oferită este în concordanță cu nevoile actuale ale pieței muncii.

Se dezvoltă abilități „soft”

Învățământul dual nu se limitează doar la pregătirea tehnică, ci promovează și dezvoltarea abilităților sociale și „soft”, cum ar fi comunicarea, rezolvarea problemelor, lucru în echipă și gestionarea timpului”, ne-a transmis Georgeta Coman.

Astfel, învățământul dual reprezintă o metodă eficientă de pregătire a tinerilor pentru succesul în carieră, prin colaborarea strânsă dintre școli și operatorii economici.

„În concluzie, învățământul dual reprezintă o modalitate eficientă de a pregăti tinerii pentru succesul în carieră și de a susține dezvoltarea economică a zonei. Este important să continuăm să promovăm și să sprijinim acest model educațional, deoarece aduce beneficii elevilor, angajatorilor și societății în ansamblu. Prin colaborarea strânsă dintre școală și operatorii economici, putem asigura o pregătire de calitate pentru viitoarea forță de muncă și să contribuim la creșterea economică durabilă”, a conchis directoarea instituției de învățământ din Întorsura Buzăului.

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” face parte din Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Brașov, care reunește 22 parteneri strategici, și al cărui lider este Primăria Municipiului Brașov. Consorțiul a obținut suma de 104 milioane de lei finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru realizarea unui Campus Dual, care până în vara anului 2026 va deveni funcțional, pe un teren al municipiului Brașov, în Stupini, potrivit educatie.brasovcity.ro.

Sursa foto: Georgeta Coman

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.