EDUCATIE 31 august 2011

Bac de toamnă cu supraveghere video [VIDEO]

de Monica Vrânceanu | 641 vizualizări

Peste 1.000 de absolvenţi de liceu din judeţ și-au încercat din nou norocul la Matematică și Limba Română

Vacanța de vară a trecut, dar nu la fel pentru toată lumea: în vreme ce unii și-au petrecut-o distrându-se și pregătindu-se de facultate, alții nu s-au prea putut bucura, pentru că la începutul verii au ratat obținerea diplomei de Bacalaureat.

La Bac-ul din acest an s-au înscris, în județul Covasna, 2.015 elevi, însă doar 876 dintre aceștia au reușit să promoveze, în vreme ce numărul celor care au fost respinși a fost de 1.099. Pentru cea de-a doua sesiune a Bac-ului, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a înregistrat 1.120 de înscriși, cei mai mulți dintre aceștia trebuind să susțină din nou probele la Matematică și Limba română.

După ce săptămâna trecută s-au susținut probele orale ale competențelor lingvistice, ieri s-au încheiat probele de foc ale Bac-ului: limba română scris și examenul scris al disciplinei obligatorii: matematică sau istorie.

Mai ușor ca-n vară

Examenele au fost susținute în județul nostru în trei centre de evaluare – două la Sfântu-Gheorghe și unul la Târgu Secuiesc, iar impresia generală a celor care le-au susținut a fost aceea că, de data asta, a fost mai simplu. Cu toate acestea, printre absolvenții de liceu au fost și tineri care au afirmat că proba din toamnă nu a fost deloc mai ușoară decât cea din vară.

Ioana are 19 ani și este absolventă a Grupului Școlar Constantin Brâncuși din Sfântu-Gheorghe. În această nouă sesiune a Bac-ului, tânăra s-a prezentat din nou la examenul de la Limba și literatura română, deoarece nota 3,56 obținută în vară nu i-a asigurat promovabilitatea, chiar dacă la restul materiilor a avut note mari.

”Proba de acum nu mi s-a părut cu mult mai simplă decât în iunie. Dar trebuie să recunosc, subiectele de atunci parcă erau special concepute să ne bage bețe-n roate, să ne încurce. Sper că de data asta am făcut bine și că voi lua o notă de trecere”, spune Ioana.

Thomas este un absolvent al Liceului Economic Berde Aron din Sfântu-Gheorghe; el a terminat liceul în acest an, la secția maghiară și spune că, chiar dacă în iunie a reușit să treacă de proba dificilă de la Limba și literatura română, nu a reușit să ia și examenul la Matematică. Ieri, Thomas a susținut din nou examenul la Matematică și este de părere că per ansamblu examenul a fost mai accesibil decât în vară în ceea ce privește posibilitățile de rezolvare.

”Cred că examenul de acum, la Matematică, a fost puțin mai simplu decât cel din iunie, chiar dacă a fost mai emoționant pentru că acum am avut camere de luat vedere în sală și nu am putut colabora deloc între noi”, spune şi Ana Maria Sălăgean, absolventă în acest an a Grupului Școlar Economic Berde Aron.

”Mie, sincer, mi s-a părut mai greu examenul de acum față de cel din iunie. A fost mai greu și pentru că au fost camerele de vedere, care au pus parcă o tensiune mai mare asupra noastră, căci oricum aveam emoții”, ne-a spus Ana Maria Luciu, de la Grupul Școlar Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului.

Tinerii care susțin zilele acestea Bac-ul sunt de părere că întârzierea diplomei le-a făcut un mare deserviciu, majoritatea visând la continuarea studiilor. Pentru că nu s-au putut însă înscrie la examenele din vară organizate de către facultăți, cei mai mulți spun că acum vor avea de pierdut, căci și-au luat cu siguranță ”adio!” de la locurile fără taxă.

Patru tentative de fraudare

Potrivit reprezentanților IȘJ Covasna, chiar dacă la sesiunea din iunie a Bac-ului au existat foarte mulți respinși – promovabilitatea județului după contestații fiind de 45,92%, examenele Bac-ului de toamnă au fost mult mai calme și mai liniștite. Din datele oferite de către IȘJ, cei mai mulți absolvenți de liceu din județ au susținut din nou probele la Matematică și Limba Română, deoarece acestea sunt cele care le-au dat cele mai mari bătăi de cap în sesiunea din iunie, făcându-i să rateze promovarea.

Vicepreședinta Comisiei Județene de Bacalaureat, Nemes Julianna, a declarat că la acest examen nu s-au înregistrat incidente deosebite, însă au existat patru încercări de fraudare, soldate cu eliminarea candidaților. Potrivit lui Nemes Julianna, toate cele patru tentative de copiere s-au petrecut la centrele de examinare din Sfântu-Gheorghe.

Ceea ce a fost însă deosebit la Bac-ul de toamnă la noi în județ a fost faptul că, dacă la cel din vară absolvenții covăsneni au fost printre puținii din țară care s-au putut bucura de lipsa supravegherii video, de data aceasta județul nostru a trebuit să se conformeze regulii generale care a impus supravegherea video în fiecare sală de examen.

Cei care doresc o diplomă de Bac mai au un hop de trecut, pe 2 septembrie, cu examenul materiei la alegere, urmând ca pe 4 septembrie, până la ora 16,00, la centrele de examinare să se afișeze rezultatele.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
'' PANORAMIX '', 2 septembrie 2011
Pentru unii muma iar pentru altii ciuma ! Departe de mine gandul de a jigni sau ofensa pe cineva ,dar trebuie sa spun lucrurilor pe nume pentru ca vad ca nici media nu spune nimic ci tace ca mutu in citeste integral
vlad, 2 septembrie 2011
Ai dreptate Andreea!!!!!!!!!!!!!!
mery, 2 septembrie 2011
Nu este corect , de ce numai unii trebuia sa dea bacalaureatul cu camere???altii au copiat si au trecut cu note foarte mari si in realitate sant zerooo dar au ocupat locuri fara taxe !!!!!!!
Andreea Ramona, 1 septembrie 2011
esti cumva de la mihai de sari ca ars/a...:))normal ca cei de la colegii si de la liceele teoretice sunt mereu in avantaj fata de cei de la grupurile scolare:))asta s`a vazut si la prima citeste integral
eu, 1 septembrie 2011
Ma desteptule si cei de la CNMV au dat bacu la economic. Asa ca mai informeazate inainte sa "crezi" sau nu.
cineva..., 1 septembrie 2011
Spuneti-ne, va rog, la CNMV au fost camere? Eu nu cred. Cei mai multi o sa ia de la acel liceu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.