EDUCATIE 25 noiembrie 2020

Aproape 3.500 de tablete cu internet, distribuite în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3018 vizualizări

Conducerea IȘJ anunță că așteaptă rezultate din partea celor care primesc dispozitivele 

Tabletele solicitate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna Ministerului Educației au sosit și a început și distribuirea la unitățile școlare unde au existat cereri pentru astfel dispozitive. Este vorba despre 3.473 de tablete, cu garanție și internet pe doi ani.

Tabletele se predau, în cele 77 de unități de învățământ care au făcut solicitări anterioare, pe proces verbal, cu semnătură de predare – primire și cu un pachet de instrucțiuni de folosire. Acesta prevede, potrivit inspectorului școlar general, Kiss Imre, necesitatea unei monitorizări permanente cu privire la starea dispozitivului. „Școala este obligată să monitorizeze săptămânal utilizarea tabletelor”, a spus acesta. 

El a punctat și că odată ce primește o astfel de tabletă, conectată la internet de la Orange pentru doi ani, familia va răspunde de aceasta și, în caz de stricăciuni, chiar o va plăti, pentru că, în prealabil, elevul major sau părintele va semna o declarație pe proprie răspundere și un contract de comodat că își asumă o folosire adecvată, pentru școala online. Tabletele sunt dotate și cu sistem antifurt. „Dispozitivul devine neutilizabil în situația în care se pierde sau se înstrăinează. Este foarte important”, a spus inspectorul. 

Totodată, a spus Kiss Imre marți, într-o conferință de presă, cererile făcute lunile trecute de școli vor fi reanalizate, fiecare în parte, pentru a se observa dacă într-adevăr beneficiarii au, în continuare, nevoie de aceste dispozitive și dovedesc faptul că vor să facă, într-adevăr, școală și că pot utiliza aceste tablete ( au curent electric și acoperire la rețeaua Orange). 

Criteriile generale de selecție sunt: beneficiarul să fie elev înscris în anul școlar curent, de la ciclul primar până la liceal, la zi, să fie din medii defavorizate, a declarat că nu deține niciun dispozitiv sau că are prea puține, pe care le folosește împreună cu frații și surorile. 

Tabletele vor fi distribuite în școli de către o comisie numită de directorul unității de învățământ.  

Școala trebuie să analizeze fiecare cerere în parte, să vadă care este situația existentă, reală și va proceda la predarea tabletelor. Durata pentru care se primește o tabletă este un an școlar și poate fi prelungit pe încă un an școlar dacă pe parcursul anului nu se schimbă situația familiei și dacă are nevoie în continuare de această tabletă”, a mai spus Kiss Imre. 

Ministerul Educației a trimis județului Covasna în plus cu peste 400 de tablete față de cererea inițială, care viza 3.000. Totuși, inspectorul școlar general spune că sunt binevenite și de ajutor „pentru că e mai bine să primim mai multe decât prea puține”. 

Așteptări 

Cele mai multe tablete vor ajunge la Araci (500), Brăduț (250), la Școala Néri Szent Fülöp din Sfântu Gheorghe (200), la Herculian (150), Belin (150) și Hăghig (100). În aceste comunități defavorizate vor ajunge aproximativ 30% din totalul de tablete, restul urmând să ajungă în celelalte școli din județ care au făcut solicitare. 

E clar că îi ajutăm. Au primit și rechizite prin programul ministerului. Primesc și tablete. Vrem să vedem și rezultate. Neapărat vrem să monitorizăm săptămânal situația acestor elevi. Sunt comunități care primesc mereu. Acum așteptăm și noi de la ei un feedback pozitiv”, a spus inspectorul școlar general. 

În ceea ce privește absenții de la școala online, aceștia numără în prezent cam 3.000 de elevi, adică, în principiu, tot cei care nu aveau dispozitive mobile și internet. 

Digitalizarea sistemului de învățământ 

O parte bună a pandemiei și, implicit, a școlii online este faptul că sistemul de învățământ se pregătește de digitalizare și nu doar pe termen scurt și mediu, cu aceste tablete, ci sunt în curs și alte proiecte pentru achiziționarea de dispozitive performante. 

Inspectorul școlar general a amintit despre o inițiativă a Primăriei Sfântu Gheorghe și a școlilor din reședința de județ, prin care se vor achiziționa încă aproape 3.000 de tablete, dar și laptopuri. 

Totodată, IȘJ Covasna are în derulare un proiect, aflat în faza de evaluare a ofertelor,  cu peste 1.300 de tablete și aproape 220 de laptopuri, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, bani de la Ministerul Educației, din fondul de rezervă al Guvernului. 

Tot așa, prin Programul Operațional Competitivitate (POC) și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), adică fonduri europene, primăriile, IȘJ și școlile din județ pot face proiecte comune, tot pentru achiziționarea de calculatoare desktop performante pentru laboratoarele din școli, camere video, videoproiectoare și alte asemenea.  

Până la momentul de față, 11 primării, în parteneriate cu școli, au făcut demersuri pentru dotare, iar alte 24 de unități școlare s-au aliat cu IȘJ pentru o altă serie de proiecte pentru achiziționarea de echipamente performante. Valoarea proiectului depus de IȘJ va ajunge la aproape un milion de euro. 

Accentul îl vom pune pe echipamente performante, care au o durabilitate mult mai mare decât tabletele. (...) Proiectele vor viza dotarea școlilor. Cu tabletele, eu zic că necesarul se va acoperi, având în vedere că avem 32.000 de elevi înscriși în anul școlar curent. (...) Cei care au mare nevoie de tablete, anul acesta școlar, solicitarea lor va fi cât de cât rezolvată. (...) Am vrea ca prin aceste proiecte, de exemplu POC, să începem, într-adevăr digitalizarea sistemului din județul Covasna. Se pare că și Ministerul are această inițiativă. (...) Acum un an sau în ianuarie, februarie, nici nu ne gândeam că la sfârșitul anului vom ajunge aici, atât din punct de vedere al competențelor digitale, pentru profesori, elevi și părinți, cât și în ceea ce privește distribuirea de tablete. Acum un an era un vis ”, a mai spus Kiss Imre. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.