Admitere plină de contraste
Niciun elev nu a fost admis la liceu cu nota 10, dar s-a intrat cu 4,31 la mate-info
Niciun elev din județul Covasna nu a reușit să intre la liceu cu o medie de 10, datele Admiterii din acest an scoțând la iveală contraste față de anii trecuți; astfel, în vreme ce unii elevi au intrat cu medii de peste 7 la grupuri școlare, alții au optat pentru licee teoretice, unde s-a intrat inclusiv cu medii de puțin peste 6.
1.702 absolvenți ai claselor a VIII-a s-au înscris la Admiterea națională pentru clasa a IX-a în județul Covasna, iar 14 elevi au rămas nerepartizați ca urmare a faptului că au trecut prea puține opțiuni în fișa de admitere; acești elevi mai au o șansă la următoarea repartizare, programată în data de 22 iulie. La nivelul judeţului au fost planificate 2.340 de locuri, din care 270 la filiera vocaţională şi 2.070 pentru filiera teoretică şi tehnologică, iar la nivelul învăţământului vocaţional s-au ocupat 192 de locuri. Dintre cei 1.702 elevi care au depus opţiuni pentru repartizarea computerizată, 1.688 au fost repartizaţi în prima etapă, 39 dintre aceștia fiind veniţi din alte judeţe. Cele 460 de locuri rămase libere, la toate filierele, vor putea fi ocupate în sesiunile următoare, conform calendarului Admiterii.
Liceul Mikes Kelemen în top
În vreme ce în țară au existat licee teoretice cu specializări la care ultima medie de admitere a fost de peste 9, în județul nostru cel mai ”exigent” liceu a fost Liceul Teoretic Mikes Kelemen din Sfântu-Gheorghe, mai exact profilul real - specializarea Științe ale naturii, unde ultima notă de admitere a fost 8,87, toate cele 30 de locuri disponibile fiind ocupate. Pe cel de-al doilea loc în acest top se află tot specializarea de Științe ale naturii, a Liceului Teoretic Nagy Mozses din Târgu Secuiesc, unde ultima notă de admitere a fost 8,71. Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) Sfântu-Gheorghe se situează abia pe locul al treilea, cu o ultimă notă de admitere de 8,65 la specializarea Matematică-Informatică, profil real bilingv.
La specializarea Științe ale Naturii de la Grupul Școlar Korosi Csoma Sandor din Covasna, ultima notă de admitere a fost 7,98 (secția maghiară), în vreme ce la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului cea mai mică notă cu care s-a intrat la specializarea Matematică-Informatică a fost 7,86.
Matematicieni de nota 4
Dezastrul începe abia cu ultimele note de admitere sub 7, care pot fi regăsite la specializări de la unele dintre liceele cu renume din județ.
Astfel, la specializarea Științe sociale de la CNMV, ultima notă de admitere a fost 6,96, în vreme ce la Filologie a fost 6,27. La Grupul Școlar Puskas Tivadar s-a intrat la profilul tehnic, specializarea Electrică, cu cea mai mică notă finală de 6,53, mai mare decât ultima notă de la Filologie CNMV, le fel întâmplându-se și în cazul Grupului Școlar Szabo David din Baraolt, unde ultima notă de admitere la specializarea Turism și alimentație a fost de 6,51.
La Filologie, Grupul Școlar Korosi Csoma Sandor din Covasna, ultima notă cu care s-a intrat la liceu a fost 5,84, însă liceeni au ajuns și absolvenții de-a VIII-a care nu au reușit să obțină o medie finală de măcar 5.
Așa se face că cea mai mică medie cu care s-a reușit intrarea la liceu în județul nostru a fost 4,10, la Grupul Școlar Szabo David din Baraolt, următorul în acest clasament fiind Grupul Școlar Constantin Brâncuși, unde la profilul Servicii, specializarea Economic, cea mai mică notă cu care un candidat a fost declarat admis a fost 4,24. Matematician-informatician va deveni și cel care a obținut ultima notă de admitere la Grupul Școlar Gabor Aron din Târgu Secuiesc, aici intrându-se cu nota finală de 4,31 la un profil real bilingv de română-engleză.
Nu mai există concurenţă
Cu o astfel de imagine generală a notelor de admitere la liceu, nu este de mirare că examenul de Bacalaureat va deveni din nou o problemă peste cel puțin patru ani, desființarea școlilor de arte și meserii, care făceau diferențierea între capacitățile elevilor, făcându-se tot mai simțită, cu efecte negative din păcate. Astfel, din această repartizare pe baza notelor obținute la Evaluarea națională și a mediilor anilor de gimnaziu, este tot mai greu de diferențiat potențialul real al unui elev, ceea ce duce la astfel de situații, în care cu o notă finală de puțin peste 4 să se poată ajunge la un liceu teoretic sau cu o notă de 7 să se ajungă la un grup școlar.
Șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Keresztely Irma, a declarat că inexistența unei note finale de 10 la Admitere nu este o tragedie, în condițiile în care pentru o astfel de notă finală la admitere se face media examenului de evaluare cu cea a anilor de gimnaziu.
”Media de admitere nu mai e un criteriu pentru a intra la liceu, deoarece distribuirea se face computerizat în funcție de opțiunile exprimate de fiecare elev în parte. Important e ca fiecare elev să-și găsească locul în unul din liceele județului”, a declarat Keresztely.
Referitor la notele mici de admitere la unele școli de renume, cum ar fi cele de la specializarea Filologie de la CNMV, Keresztely a apreciat că acesta este efectul suplimentării anuale și inutile cu câte o clasă la această unitate de învățământ.
”De ani de zile la CNMV se trece peste recomandarea IȘJ Covasna și prin presiuni politice se ajunge la câte o clasă în plus. Acest lucru nu face decât să scadă calitatea învățământului la nivel mediu și submediu, căci desigur CNMV are în continuare olimpici care fac cinste Colegiului și întregului județ. Cifrele de școlarizare ar trebui diminuate, tocmai pentru că fiecare elev vrea să ajungă la CNMV, diminuarea ar face posibilă o concurență și o adevărată provocare la admitere”, a mai apreciat șefa IȘJ.