EDUCATIE 21 august 2011

Absolvenţii de liceu continuă lupta pentru diploma de Bac

de Monica Vrânceanu | 517 vizualizări

Sesiunea de toamnă începe astăzi şi aduce supraveghere video în centrele de examinare covăsnene

După Bacalaureatul dezastruos din luna iunie, când județul Covasna s-a înscris în linia generală de la nivel național cu un procent de promovabilitate destul de scăzut, absolvenții de liceu au o nouă șansă începând de astăzi, cu cea de-a doua sesiune a examenului. Inspectorul școlar Farkas Csaba a declarat că la această sesiune a Bac-ului s-au înscris 1.117 candidați, iar cei mai mulți dintre aceștia vor avea de susținut o singură probă de examen - în general probele de matematică, limba română și limba maghiară scris fiind cele la care liceenii „au dat-o în bară”.

Aproape 970 de elevi care vor susține proba de toamnă a Bac-ului provin din promoția acestui an școlar, în vreme ce restul sunt din promoțiile anterioare; cei mai mulți absolvenți de liceu – 755 sunt de la secțiile maghiare ale școlilor covăsnene, numărul celor de la secțiile cu predare în limba română fiind de 362. O altă cifră interesantă este cea care îi delimitează pe liceeni pe sexe: astfel, 57% dintre cei care vor încerca să obțină diploma de Bac în sesiunea de toamnă sunt băieți.

În ceea ce privește corijenții, Inspectoratul Școlar Județean a solicitat tuturor liceelor să transmită până pe 16 august listele cu cei care au promovat corijențele, deci au dreptul la susținerea Bac-ului; astfel, la examenul de Bac care debutează azi s-au înscris 97 de elevi care în sesiunea trecută nu au putut lua parte la probele examenului maturității din cauza corijențelor.

 

Supraveghere video şi în Covasna

 

În ceea ce privește modul în care se va desfășura examenul de Bac în această sesiune, inspectorul școlar general al județului, Keresztely Irma, a declarat că va exista aceeași severitate precum în prima sesiune, dorindu-se ca fiecare elev să promoveze și să obțină exact nota pe care o merită potrivit cunoștințelor sale. În plus, Keresztely a precizat că dacă în sesiunea din iunie liceenii covăsneni au fost printre puținii din țară care au susținut probele examenului în săli nesupravegheate video, situația se va schimba acum, căci județul nostru va intra în rândul celor supravegheate video la Bac.

”Vom avea camere video în toate sălile de examene, este o dispoziție în acest sens”, a explicat șefa IȘJ, aceasta fiind de părere că existența camerelor nu ar trebui să-i pună în dificultate pe elevi.

Probele Bac-ului de toamnă se vor desfășura în trei locații - Liceul Teoretic Mikes Kelemen şi Liceul Economic și Administrativ Berde Aron din Sfântu-Gheorghe, precum și Grupul Școlar Gabor Aron din Târgu Secuiesc, în vreme ce Centrul de evaluare a fost stabilit la Grupul Școlar Kos Karoly din Sfântu-Gheorghe.

Bac-ul începe astăzi cu proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română, fiind urmată de proba orală la limba maternă pe 22-24 august. Între 23 şi 24 august va fi susţinută proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, urmând ca proba de evaluare a competenţelor digitale să aibă loc în perioada 25-26 august. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română va avea loc pe 29 august, urmând ca celelalte trei să se desfăşoare în intervalul 30 august – 2 septembrie, pe 4 septembrie urmând să se afișeze rezultatele.

Prima sesiune a examenului de Bac s-a dovedit în acest an a fi una extrem de grea pentru absolvenții de clasa a XII-a, mai mult de 600 de elevi din întreaga țară fiind eliminați pentru fraude. Situația dezastruoasă de la nivel național s-a reflectat inclusiv în județul Covasna, care a atins o promovabilitate de numai 45,92%, în scădere cu aproape 30% faţă de rezultatele anului trecut.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.