EDUCATIE 15 martie 2022

Învățământul dual continuă la Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 1913 vizualizări

La ce profil dual se pot înscrie viitorii absolvenți de gimnaziu

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” (LTNB), din Întorsura Buzăului, a avut anul acesta școlar pentru prima dată și tipul de învățământ dual, care presupune mai multă practică pentru elevi la agenții economici și asigură liceenilor un venit de 400 de lei pe lună (jumătate din partea statului și cealaltă jumătate de la firma unde face practica). Și în anul școlar 2022-2023 absolvenții de gimnaziu vor putea opta pentru această variantă, pentru că va exista o jumătate de clasă care va studia domeniul ospătar, chelner, vânzător în unitățile de alimentație, în sistemul de învățământ dual. 

„S-a cerut autorizare pe aceste domenii, deoarece sunt cerințe în zonă. În momentul în care întrebai elevii din clasa a VIII-a: «De ce nu alegeți o meserie?» ei spuneau că domeniile nu sunt ofertante. «Mergem la Prejmer, de exemplu, că acolo avem preparator produse - carne și pește». Noi nu aveam. «Mergem la Sfântu că acolo au ospătar – chelner – vânzător». Noi nu aveam. Atunci, am cerut autorizare pentru aceste domenii, am primit-o, și încercăm să vedem ce se va întâmpla mai departe”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, directoarea de la LTNB, Petruța Cristea. 

Aceasta este de părere că la jumătatea de clasă care va studia în tip dual cererea va fi mai mare. Dar există șanse ca locurile să fie suplimentate de către ministerul Educației. 

„Acestea sunt domenii noi. Singurul domeniu care era și înainte este tehnician operator tehnică de calcul, pentru clasa de zi, unde avem și profesor specializat. Aici am avut, în general, copii buni. Cred că la domeniul dual își vor dori mai mulți. Totuși, dacă vor fi mai mulți de 12, cred că se va suplimenta. În general ministerul suplimentează cu două, trei locuri. Problema este că noi puteam să facem o clasă întreagă de dual, dar nu avem mai mulți agenți economici care să se implice. Agentul economic trebuie să le dea și el 200 de lei”, a explicat Petruța Cristea. 

Directoarea de la LTNB este de părere că învățământul dual de la Întorsura Buzăului a avut parte de un început bun, dar este în continuare nevoie de muncă, chiar și la nivelul comunității din Buzaie.

„Eu consider că este un început care trebuie continuat pas cu pas. Pornim și de la ideea de mentalitate a oamenilor. Trebuie să schimbăm ceva în această instituție și trebuie să schimbăm ceva în această zonă. Trebuie să încercăm, să ne aliniem de fapt la standardele educației de astăzi. Mai ales la nivel tehnic. Este o necesitate. Și la nivelul ministerului se promovează ideea de învățământ dual. Este o oportunitate pentru copii, faptul că pe lângă teoria pe care o fac la școală ei fac toată practica la agentul economic. Agentul economic își poate forma viitorul angajat”, a mai spus, în final, Petruța Cristea.

Toate domeniile de specializare pe care le oferă LTNB în anul școlar următor sunt: o clasă de liceu - tehnician tehnică de calcul; o clasă de profesională – preparator produse carne și pește; o clasă profesional (jumătate lucrător hotelier – profesional tradițional și cealaltă jumătate chelner, ospătar în unități de alimentație – dual).

În anul școlar curent, 2021-2022 la învățământul dual se studiază specializarea mecanic, confecționer – tâmplărie din aluminiu și mase plastice.

Primele discuții pentru implementarea învățământului dual la Întorsura Buzăului au avut loc în noiembrie 2020, atunci când și autoritățile locale au susținut demersul.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.