40 de milioane de lei pentru finalizarea investițiilor locale din învățământ
Investițiile începute în domeniul Educației în județul Covasna au nevoie de aproximativ 40 de milioane de lei pentru a fi finalizate. Printre aceste investiții se numără obiective care au fost de fapt finalizate dar au arierate, precum și o investiție inițiată în anul 1992 și care nici până în ziua de azi nu s-a finalizat ba, mai mult, mai e destul de mult de lucru până a se ajunge aici. Inspectorul școlar general al județului, Keresztély Irma, a declarat că multe dintre investițiile începute așteaptă de ani de zile să le vină rândul la finanțare.
„Acum s-a reușit clasificarea tipurilor de investiții și clasarea în diverse programe – iar asta ține de contractele încheiate în acest sens. La nivelul județului avem 17 investiții care ar trebui continuate și finalizate și doar pentru acestea e nevoie de 40 de milioane de lei”, a explicat Keresztély Irma.
Potrivit acesteia, în funcție de gradul de acoperire sau realizare, avem investiții precum Școala din Mereni, care e finalizată de doi ani, e și dată în funcțiune, dar avem arierate – în valoare de peste 300.000 de lei aici. Avem și școli unde gradul de realizare e între 50 și 80%, dar și unele pornite, realizate numai până la 12% – cazul școlii de la Baraolt.
„La Baraolt, cu banii primiți în 2007, ar fi putut fi gata școala. Dar s-a preferat de către autoritatea locală să se mai sape câteva gropi – pentru locuințe pentru profesori, au turnat betoane, fiecare obiectiv e început și ridicat până la cota zero, fiind apoi abandonate. Nu au nici școală, nici nimic altceva”, a explicat Keresztély, amintind că această investiție are pe puțin 20 de ani de la inițiere și că de-a lungul timpului aceasta a fost transferată de la o autoritate la alta, fără însă a se face nimic concret.
Keresztély Irma a precizat că din punct de vedere al locațiilor, la școlile din Baraolt și Araci se stă cel mai prost în ceea ce privește avansarea investițiilor.
„Am finalizat la școala din Vâlcele, dar la Araci nu s-a reușit. La Araci, populația școlară e într-o explozie extraordinară, se lucrează în trei schimburi, și efectiv prin toate schimbările legislative nu s-a ajuns să se aloce fonduri pentru finalizarea acestor investiții (…). Nici măcar nu pot spune că nu au existat bani, ci că nu s-au alocat bani – sunt două lucruri diferite. Dar lobby s-a făcut pentru aceste două școli, la toate nivelele”, a spus Keresztély.
Soluția – fondurile structurale
Șefa IȘJ și-a exprimat speranța că investițiile care nu s-au finalizat își vor găsi rezolvare în fondurile structurale și că, totodată, se vor iniția noi investiții, pe proiecte pentru bani europeni. La rândul său, prefectul Dumitru Marinescu declara la începutul acestei săptămâni că se vor face demersuri pentru primirea sumelor necesare realizării investițiilor inițiate și neterminate din județ.
Autoritățile au transmis Ministerului Educației o listă cu obiective de investiții începute în anii anteriori dar care nu au mai fost finalizate din lipsă de fonduri.
Lista a plecat de la Prefectura Covasna și cuprinde lucrări de amenajare exterioară, reparații capitale, extinderea unor corpuri și chiar construirea de la zero a unor instituții de învățământ.
Astfel, la Baraolt se dorește un campus școlar, ceea ce se vrea și la Liceul Tehnologic Kós Károly din Sfântu Gheorghe; la Întorsura Buzăului e necesară extinderea Grădiniței cu Program Prelungit, la Vâlcele extinderea Școlii Romulus Cioflec, iar în orașul Covasna se impune construirea unei grădinițe cu program prelungit.
Prefectul Dumitru Marinescu a subliniat că multe dintre aceste investiții au fost începute în urmă cu mulți ani, iar unele riscă să se compromită deoarece au fost inițiate și nu s-au mai continuat lucrările, degradându-se și puținul care s-a făcut.
Aflat la Întorsura Buzăului, Ministrul Educației, Remus Pricopie, declara acum nici două săptămâni, că în 2014 vor avea loc mari investiții în obiectivele nefinalizate.
„În 2014 revenim cu un buget important din fonduri structurale, respectiv 200 de milioane de euro din fondurile structurale neutilizate între 2007-2013, care sunt la dispoziția Ministerului Dezvoltării și a primăriilor, pentru infrastructura educațională. Pentru perioada 2014-2020 vorbim de o alocare de peste jumătate de miliard de euro, pentru a continua obiectivele de investiții deja începute sau investiții noi”, a spus Pricopie.