EDUCATIE 15 septembrie 2011

21 de cercuri pentru elevi la Palatul Copiilor

de Székely Emőke | 706 vizualizări

Unele au o continuitate de ani de zile, altele sunt noi, dar toate sunt menite să atragă copiii către activităţi extraşcolare, care să le dezvolte aptitudinile fizice, psihice şi de îndemânare. Este vorba de cercurile de la Palatul Copiilor din Sfântu-Gheorghe, la care înscrierile au început deja şi continuă până pe 23 septembrie, întrucât activităţile propriu zise vor lua start pe 26 septembrie.

Directorul instituţiei, Kerekes Jeno, ne-a vorbit despre acest nou an şi despre cercurile organizate la Palatul Copiilor. Potrivit acestuia, cele mai populare cercuri au fost anul trecut cele de dans modern şi popular, unde numărul copiilor a atins şi chiar a depăşit o sută, dar şi cercurile de karting sau protecţia mediului au avut succes.

„Numărul exact al copiilor nu poate fi stabilit, pentru că ne străduim să le oferim şi mobilitate. Dacă un elev s-a plictisit de dans, de exemplu, poate să se reorienteze către o altă disciplină – spune Kerekes Jeno. În ultimii ani cercurile tehnice au rămas în umbră, mai ales cel de informatică. Cred că o posibilă explicaţie este faptul că nu putem ţine pasul cu evoluţia tehnicii în acest domeniu, iar dacă nu oferim copiilor ceva ce nu primesc la şcoală, este foarte greu să îi atragem. Cu toate acestea va porni cerc de informatică şi în acest an, unde cei mici pot arunca o privire în tainele programării.”

Atelierul fanteziei – noutatea acestui an

Ca o noutate, în acest an va fi inițiat cercul Atelierul fanteziei. Este vorba de fapt de un atelier de îndemânare, în cadrul căruia copiii vor lua parte la activităţi meşteşugăreşti – etnografie şi folclor, sculptură în lemn, gravură în metal  sau modelism.

Cercul foto-video are şi el destui adepţi. Profesorii îi învaţă pe elevi cum să programeze aparatele de fotografiat în funcţie de fotografia pe care o doresc să o facă, dar fac şi o scurtă călătorie în timp, întrucât învaţă şi cum să developeze fotografii analog, alb-negru.

Nu trebuie neglijate nici cercurile sportive, cum ar fi cel de karting, tenis de masă, schi sau înot. În cazul acestora pornesc mai multe grupe, de la începători la avansaţi, în funcţie şi de vârsta copiilor. La aceste sporturi conducerea Palatul Copiilor organizează şi concursuri, în fiecare an, participându-se şi la concursuri naţionale. Ca exemplu, Kerekes Jeno ne-a povestit că au organizat un concurs de karting la Târgu Secuiesc, cu participarea a 80 de copii. De asemenea au organizat concursuri şi la kartodromul de la Ghimbav, iar ca planuri pentru acest an că doresc să organizeze trei competiţii – la Târgu Secuiesc, la Ghimbav şi la Prejmer.

Cercul de schi este sezonier şi se desfăşoară la Şugaş Băi, după deschiderea pârtiilor. „Luăm copiii şi îi ducem la Şugaş Băi, unde îi învăţăm lucrurile elementare legate de schi. Nu vom forma sportivi profesionişti, aşa cum face şcoala sportivă, pentru noi important e ca elevii să ştie să schieze” – spune directorul.

Grupe pentru copii cu sindromul Down

O altă noutate este faptul că anul acesta profesorii de la cercurile de dans modern şi dans popular vor porni câte o grupă şi cu tineri care suferă de sindromul Down. „Profesorul de la dans popular, care s-a întors la noi anul acesta din Ungaria, a spus că a mai lucrat cu astfel de tineri, aşa că nu va fi o problemă. De fapt ambii profesori au fost deschişi spre acest proiect şi ne face plăcere să ne ocupăm şi de aceste persoane”, a spus Kerekes Jeno.

Toate cercurile sunt gratuite şi sunt ţinute de profesori calificaţi. Anul trecut la nivel judeţean s-au înscris la cercurile de la Palatul Copiilor 4.300 de copii, iar la Sfântu Gheorghe 1.300 de elevi au urmat activităţile organizate de instituţie.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.