18% din școlile judeţului nu au autorizaţii de funcţionare
680 de preșcolari și elevi ai județului urmează să frecventeze școli și grădinițe fără autorizații.
Șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Keresztely Irma, susține că școlile județului sunt în mare parte bine pregătite pentru noul an școlar, neexistând prea multe unități școlare fără autorizații de funcționare.
Intrate în Programul național de reabilitare, școlile generale de la Zăbala și Valea Mare se află în reparații până în mai 2012, deci nici măcar nu s-a pus problema solicitării autorzațiilor de funcționare pe care le acordă IȘJ împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP). În aceste două localități, autoritățile locale au reorganizat cursurile în alte clădiri, astfel că în următoarele luni copiii vor învăța în clădiri care nu sunt neapărat potrivite cursurilor, dar măcar au speranța că anul viitor vor avea școli noi. În aceeași situație se află și școlile din Mărtineni și Mărcușa, în vreme ce pentru școala și grădinița din Hătuica nu s-a acordat autorizația de funcționare din cauza problemelor cu toaletele și din cauza nepotabilității apei.
Nici şcoală, nici grădiniţă la Belin
”Din păcate, la Belin nu s-a obținut autorizație nici pentru școală și nici pentru grădiniță, aici existând probleme cu potabilitatea apei, canalizarea și toaletele. Această unitate de învățământ este printre prioritară ca plan de investiții, însă la Belin Vale de exemplu totul este bine, acolo nu sunt probleme și există autorizații”, a explicat Keresztely, potrivit căreia nici școlile din Saciova, Micloșoara și Imeni nu au reușit să obțină autorizații, ca urmare a problemelor de retrocedare a terenurilor, ce au făcut imposibile investițiile în reparații.
Potrivit lui Keresztely, 82% dintre școlile județului au autorizații de funcționare, 680 dintre cei peste 38.000 de preșcolari și elevi ai județului urmând să frecventeze școli și grădinițe fără autorizații.
Din gimnaziu, la muncă peste hotare
În ceea ce privește populația școlară estimativă a județului, aceasta se ridică, potrivit datelor IȘJ, la 38.467 copii, 2.600 dintre aceștia intrând în acest an în clasa I și alți 2.400 în clasa a V-a.
În ceea ce privește realizarea claselor, Keresztely a arătat că nu s-a reușit realizarea a cinci clase de liceu – trei clase de secția română și una de secția maghiară la zi și o clasă de frecvență redusă la secția română. În această situație, șefa IȘJ a mărturisit că are unele dubii cu privire la lipsa numărului de copii, deoarece există zone ale județului – cum ar fi Doboșeni, Herculean sau Târgu Secuiesc-Ojdula, unde absolvenții claselor a VIII-a nu se regăsesc în învățământul liceal, cel mai probabil ca urmare a plecării acestora la muncă în străinătate, alături de părinți.
În ceea ce privește cadrele didactice, Keresztely a arătat că avem 3.038 profesori, 2.315 dintre aceștia fiind titulari. 588 de cadre didactice sunt suplinitori calificați, 38 suplinitori necalificați, 18 pensionari și 8 persoane reprezintă personal didactic asociat, în vreme ce 127 de posturi au fost repartizate titularilor din învățământ prin fracțiuni pe plată cu ora.
”Acesta este primul an în care nu s-au angajat cadre didactice fără o participare prealabilă la un concurs național. Astfel, nu avem niciun profesor care să fi obținut o notă sub 5 la aceste examene, deci nu avem repetenți printre noi”, a arătat Keresztely Irma.
Bac-ul, realitatea din învăţământ
Șefa IȘJ a făcut referire și la Bac-ul din acest an, subliniind că rezultatele acestuia nu au surprins pe nimeni dintre cei care au privit cu realism învățământul românesc al ultimilor 20 de ani.
”Diferența în acest an a fost aceea că a venit un om care a avut curajul să arate realitatea învățământului. Acestea erau rezultatele mai multor ani, dacă se proceda corect și înainte, dar trebuie să recunoaștem că s-au mai ”înflorit”. E adevărat, universitățile, care rămân fără studenți, sunt primele care vor avea de suferit, dar până când vrem ca România să fie o fabrică de diplome...?”, s-a întrebat retoric Keresztely.
Bani pentru copiii sărmani
Conducerea IȘJ a vorbit și despre ajutoarele pe care le vor primi elevii, astfel că a atras atenția că în această săptămână trebuie depuse dosarele pentru cei care vor să primească pachețelul cu rechizite. Acest pachețel are o valoare de aproximativ 40 de lei și îl primesc elevii care provin din familii cu venit lunar nu mai mare de 150 de lei de persoană în ultimele trei luni. Din 1 octombrie se depun dosarele în cadrul Programului „Bani de Liceu”, aici ajutorul constând în 180 de lei lunar pentru copiii proveniți din familii defavorizate.
Ca priorități pentru noul an școlar, Keresztely Irma a subliniat că reducerea absenteismului trebuie să fie una dintre chestiunile foarte următire de către directorii de școli și profesori. În acest sens, Keresztely a punctat necesitatea responsabilității și a dialogului, astfel încât numărul absențelor să fie într-adevăr redus și acesta să nu rămână doar un obiectiv.