„Punte între generații” la CNMV
Vineri a avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe o întâlnire a generațiilor, în parteneriat cu Asociația Pentru Comunitate, în care elevii au avut ocazia să asculte povești de viață, întâmplări și sfaturi de la personalități marcante din judeţ.
Care este secretul succesului în viață pentru cei mai importanți membri ai comunității? Ce meserie să îmi aleg pentru a fi și eu într-o zi la fel ca ei? Acestea, dar probabil și multe alte întrebări și-au găsit răspuns vineri la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, unde a avut loc o întâlnire a generațiilor, prilej cu care elevii au avut ocazia să asculte povești de viață, întâmplări și sfaturi de la personalități marcante din Sfântu Gheorghe: Av. Sabin Calinic, Dr. Ioana Georgescu, Prof. Marinela Brezeanu-Ujvarosi, omul de afaceri Ioan Bălan și gazetarul Ioan Drăgan.
Seniorii față în față cu tinerii din comuniate
Manifestarea de la CNMV, organizată în parteneriat cu Asociația Pentru Comunitate, a fost parte din evenimentele prilejuite de „Săptămâna educației permanente” și de celebrarea „Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații”. Discuția între generații – personalități locale de succes și probabil viitorii tineri de succes – a fost moderată de președintele APC, Daniel Șanta, şi a făcut deliciul elevilor, care după eveniment ne-au spus că aceste întâmplări povestite de „oameni mari” care și-au făcut timp și pentru ei, îi vor ajuta în alegerea căii pe care vor porni în viață.
„Dacă vreți să fiți medici, trebuie să iubiți oamenii”
Personajul vedetă al acestui eveniment, Dr. Ioana Georgescu, le-a povestit cu mult entuziasm elevilor despre viața și cariera ei, într-un mod desprins parcă din poveștile lui Creangă. Doamna doctor, care a terminat Medicina în 1964 dar este activă și acum, le-a spus tinerilor că nu pot fi medici dacă nu iubesc oamenii. De asemenea, i-a îndrumat să fie onești pentru că, spune ea, „adevărul e doar unul, minciuni sunt cu miile”. Ioana Georgescu le-a povestit celor prezenți despre cum a ajuns să fie cel mai celebru medic pediatru din oraș, deși în timpul studenției a evitat cu prisosință această specialitate. „Un lucru foarte important de care trebuie să țineți cont este faptul că meseria de medic nu este una de 8 ore. Dacă vine un pacient, nu îl dai afară pentru că ți s-a terminat programul. De aceea este foarte important să aveți un partener înțelegător, care să respecte acest lucru” – a conchis Ioana Georgescu maratonul de sfaturi de viață, înainte de a se întoarce la micii ei pacienți.
„Scriai ce vroiai, dar prin metafore”
Ioan Drăgan este unul dintre gazetarii marcanți ai județului, care ani la rând s-a adresat cititorilor prin intermediul cotidianul „Cuvântul nou”. Ioan Drăgan le-a spus tinerilor că și pe vremea comunismului, gazetarul putea scrie în condiții acceptabile, dar folosind o serie de metafore și transmițând mesaje subtile. Ioan Drăgan i-a îndrumat pe elevi să urmeze o facultate „serioasă”, nu cea de jurnalism. „Terminați o facultate serioasă pentru a avea o meserie în mână pentru că în presă nu se știe niciodată, azi ai loc de muncă, mâine ba. De asemenea cunoștințele din acel domeniu vă pot fi folositoare în gazetărie. Pentru această meserie însă talentul e fundamental și dragostea pentru ceea ce faceți. Vă doresc să fiți mereu în concurs, și nu în afară” – i-a sfătuit gazetarul pe tineri, după ce a citit o tabletă din propria carte.
„Urmați-vă visul”
Profesoara Marilena Brezeanu-Ujvarosi i-a îndrumat pe elevii prezenți la întâlnirea generațiilor să își urmeze visul, pornind din proprie experiență. „Mi-am dorit să fiu profesoară de la vârsta de trei ani, în copilărie nu m-am jucat decât de-a școala. Cu toate acestea am intrat la facultate din a treia încercare. Nu am renunțat însă la visul meu, și vă sfătuiesc și pe voi la fel. Meseria de dascăl nu se poate face decât dacă există vocație, chemare în acest sens, întrucât motivația exterioară este foarte slabă, se știe că în învățământ salariile sunt mici” – spune profesoara care a lucrat pe parcursul întregii cariere la Școala Generală „Váradi József”.
A construit Covalact
Părintele „Covalact”, Ioan Bălan, a povestit cu haz cum a ajuns să își trăiască viața la Sfântu Gheorghe. După ce a terminat Facultatea de industrie alimentară la Galați, și-ar fi dorit să lucreze la Fabrica de Bere din Brașov. Nu avea însă rezultatele la facultate îndeajuns de bune, așadar a ajuns la Baraolt, apoi la Sfântu Gheorghe. Ceea ce ar fi putut părea la început neșansă s-a dovedit oportunitatea vieții. Bălan alături de colegii săi au dezvoltat una dintre cele mai importante fabrici din industria laptelui din România, care peste ani a devenit Covalact, un brand puternic și astăzi.
„Nu fugiți de lectură”
Probabil cel mai celebru avocat din județ, Sabin Calinic i-a îndemnat pe tineri să citească pentru că, spune el, „prin marile cărți ale lumii vă veți găsi idealul”. Sabin Calinic a mai spus că își iubește meseria, dar este îngrijorător faptul că anual din băncile facultăților din țară ies 18.000 de absolvenți de drept, care mai apoi nu își găsesc rostul. Purtând un dialog relaxat și informal, Calinic a reușit să prezinte în câteva minute părțile bune și cele mai puțin bune ale unei cariere juridice, oferind sfaturi și recomandări tinerilor prezenți la eveniment.
Organizatorii spun că acesta este doar începutul
Dir. adjunct Maria Băilă, unul dintre organizatori, a declarat la finalul evenimentului „Punte între generații” că succesul avut de această întâlnire a impresionat-o. „A fost extraordinar să participăm la o asemenea întâlnire chiar și pentru noi, profesorii, astfel încât interesul și reacțiile pozitive ale elevilor nu sunt o surpriză. Doresc să continuăm ceea ce am început astăzi. Sunt mulți seniori care au atât de multe lucruri de spus, iar spre bucuria noastră la CNMV are și cine să-i asculte. De cealaltă parte, președintele Asociației Pentru Comunitate, Daniel Șanta, spune că își dorește ca acest eveniment să devină o constanță: „Mi-ar face mare plăcere să reușim ca măcar lunar să aducem în fața copiilor seniori reprezentativi din comunitatea locală, dar și personalități cu renume la nivel național. Dacă acești elevi vor avea în viață modele valoroase, șansele lor de a se realiza cresc simțitor!”.
Săptâmâna Educației Permanente marcată și de alte activități
În perioada 19-25 noiembrie, în cadrul Săptămânii Educației Permanente, cadrele și elevii de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe au desfășurat o serie de activități dedicate „Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații” având ca scop consolidarea unei mentalități sănătoase de implicare activă a vârstnicilor în viață și dezvoltarea socială și economică a unei națiuni, fără ca oamenii în vârstă să fie discriminați în vreun fel.
Pornind de la această problematică, elevi ai clasei a IX-a D și a XII-a D au participat la o dezbatere liberă cu tema „Generația de ieri, generația de mâine”, coordonată de profesorii Cristina Vișan, Liliana Grosar și director adjunct Maria Băilă. Prin diverse metode interactive, elevii școlii au fost îndrumați să înțeleagă că obiectivul principal al Uniunii Europene e facilitarea creării în Europa a unei culturi a îmbătrânirii active. Pentru aceasta sunt stimulate solidaritatea și cooperarea între generația tânără și cea vârstnică, precum și crearea de posibilități mai bune care să le permită vârstnicilor să joace un rol activ în societate.
De asemenea, joi, în cadrul programului Debate Corner, elevii au putut participa la o dezbatere pe tema „Educaţia permanentă – o necesitate sau un mod de a petrece timpul liber?” în pavilionul central din Parcul Elisabeta.