Rânduri din timpul pandemiei: Dragă Sine al viitorului
Dragă Sine al viitorului,
Orice faci acum, oprește-te!
Mergi afară ... sau mai bine rămâi în casă, ferită de tentaculele morbide ale virusului viclean ... Titanii siguranței sunt și ei vigilenți :) ...
Sună-ți părinții (dacă ai norocul ca amândoi să fie aici )!
Ia-ți un răgaz și dedică-ți clipa de azi!
Anul acesta, marcat de pandemie, a fost de-a dreptul turbulent... Ai învățat ce înseamnă cu adevărat dragostea pentru omenirea întreagă, măsura adevăratei prietenii, ai devenit o persoană conștientă de sine ... Locuiești în acest oraș de 17 ani și ești, abia acum, în sfârșit, pregătit să mergi la munte, să simți înălțimile, pe care te cațeri, ca o biață făptură sălbăticită după dezumanizatoarea recluziune...Abia acum ești pregătit să fii prezent, să inspiri alveolar aerul eterat și pur al brazilor, să alegi cu tot sufletul itinerarul drumeției, simțind, în cele mai fine cute ale inimii tale, colbul drumeagurilor anonime, clipocitul izvoarelor ... Nu-i așa? Abia acum,ai devenit conștient că mai de preț este a a fi decât a avea...și ce neprețuit devine sentimentul sinonimiei aparent modeste ale celor două verbe...Ai o grădină, pisici ... și un cămin?
Te-ai gândit că vei deveni părinte în anul 2030, după ce vei fi absolvit Universitatea în 2024 ... sau pur și simplu, că, începând cu iulie 2020, vei pleca, cu ruscacul în spate, într-o nouă călătorie inițiatică? Știi bine că, orice decizie ai lua, va fi cea corectă. Acum te afli aici și... ești EXACT ACOLO UNDE TREBUIE SĂ TE AFLI și o dispoziție, de-a dreptul încurajator de lirică, te cuprinde: când luna de opal a lui April dănțuiește fermecată la serbări pascale, chiar fără prieteni sau rude alături, cu aripi împrumutate de optimism încăpățânat, însetată de dor, de vremuri liniștitoare și întremătoare de trup și de suflet, te caut tenace, te caut pe tine, rost al lucrurilor, „chichirez” al dramelor ce curg pe monitoare, cu prelungire în sufletele noastre angoasate, somate în permanență, dornice de alinarea unui „Gata! S-a sfârșit.”
Astăzi,când mișcările noastre nu mai sunt libere, au nevoie de parafe și sigilii, zbor cu gândul la atmosfera caldă a sălii de clasă, a sanctuarului de cunoaștere și idealuri nutrite de maeștri prometeici ...visez la iconostasul dragii mele bisericuțe rurale din care am fost alungată.... Aici, simt mirosul de prescură, de caldă îmbrățișare a Maicii, aud chemarea unui nou orizont cum mi se repede spre tâmple, dorul de a auzi un plânset de prunc scăldându-se în cristelniță, intrând în rândurile dintâi ale sfinților noi ai societății care să îmi izbăvească semenii dragi de la pieirea virusului perfid...
Dragă sine al viitorului, astfel, îți amintesc acum datoria recunoștinței, dincolo de câteva descoperiri personale ale anului 2020, dincolo de revelațiile modelatoare de viitor:
- Ai învățat cum să-ți onorezi sufletul și trupul în acest an, dar, mai ales, cum să îi onorezi pe cei din jurul tău.
- Ai învățat să nu te mulțumești cu drumul „cotit”- pur și simplu, să nu te conformezi...
- Viata este prea valoroasă, dar, mai ales, prea scurtă...
Amintește-ți că această versiune actuală a ta te iubește, sine al viitorului, iubește oamenii, munții și marea ...iar sentimentul se va păstra, indiferent de amărăciunea trecătoare a vremurilor!
Cu dragoste,
Sinele tău din 2020, anul pandemiei Covid-19
Despre autoare:
Pseudonim literar: Ilinca Popescu, 17 ani, Ploiești
***
„Rânduri din timpul pandemiei” este un proiect al Asociației 100% Playground, care are ca scop documentarea impactului pandemiei asupra tinerilor și transformarea textelor scrise de aceștia în materiale de presă. Proiectul este susținut cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Acesta se derurează în perioada septembrie – octombrie 2020 și se adresează tinerilor cu vârste între 14 și 35 de ani, dornici să-și împărtășească trăirile și perspectivele asupra perioadei de schimbări și provocări pe care o traversăm.
Scopul proiectului este de a ne conecta prin intermediul poveștilor personale și a crea o comunitate în care împărtășirea experiențelor și comunicarea autentică sunt încurajate și sprijinite. Proiectul atrage totodată atenția asupra experiențelor și trăirilor tinerilor corelate perioadei de criză și incertitudine din societate.
Observatorul de Covasna este partener al proiectului. Articolul a fost publicat în ediția de joi, 1 octombrie, a ziarului.