OPINII 30 martie 2023

EDITORIAL. Vaca, roşia şi mielul în grădina Maicii Domnului

de Dumitru Manolăchescu | 1013 vizualizări

Un litru de lapte costă între 7 şi 15 lei la magazin. Untul a ajuns un lux; pe vremuri nu era de găsit, acum e peste tot, dar costă de te rupe: 15-25 de lei pachetul. Untul ieftin, calitate îndoielnică indiferent de unde vine el.

De cele mai multe ori, laptele şi produsele asociate vin de peste graniţă. Cumpărăm lapte mai ales din Ungaria şi Polonia, dar şi din Cehia sau Serbia. Ce facem noi, românii, cu laptele produs în fermele din ţară?

Păi uite ce facem: ieri, fermieri din mai multe judeţe, printre care şi Harghita şi Covasna, au aruncat pe câmp, în şanţ, o cisternă de lapte în semn de protest faţă de neimplicarea statului român în sprijinirea fermelor româneşti. Mai exact, laptele românesc nu are căutare.

Cum sprijină Guvernul României producţia de lapte? Cumpărând de la maghiari, de pildă, lapte în valoare de 65 de milioane de euro doar anul trecut. Cumpărăm lapte de la vecini, în vreme ce al nostru e plătit cu mai nimic la ieşirea din ferme, iar ministrul Daea e marele patriot care cumpără doar produse româneşti... Să mori de râs, dacă n-ar fi de plâns.

„Domnul nea Petrică” se laudă că oferă un important ajutor crescătorilor de vaci: 79 de euro pe cap de animal. În Bulgaria, guvernul dă fermierului 189 de euro pe cap de vacă, iar în Ungaria cifra este de 700 de euro pe vacă... Cum să traducem „sprijinul” Guvernului reprezentat de ministrul-patriot Petre Daea altfel decât bătaie de joc?!

Şi nu doar de lapte e vorba, ci de tot ce înseamnă agricultura şi zootehnia românească. Crescătorii de oi sunt terminaţi, îşi vând animalele pentru că nu mai rentează să se chinuie să le crească pe nimic. 

Rezultatul bunei guvernări a ministrului Daea îl veţi vedea de Paşti: 40-50 lei va costa kg. de carne de miel de la cioban, în magazine va fi dublu. Şi nu uitaţi un lucru: ministrul Daea este un îndrăgostit de oaie, a propus să reprezinte România ca brand de ţară în locul frunzei doamnei Udrea.

Nu prea ştiu ce merge bine în agricultura românească. Se cultivă aiurea, fără niciun plan, fără studii de impact, de preţ etc. Anul trecut s-au produs castraveţi în neştire, s-au aruncat la gunoi cu tonele. La toamnă, s-ar putea să fie criză de castraveţi, pentru că fermierii au renunţat la cultivarea lor. Totul e la întâmplare, la nimereală, la cum o da Dumnezeu ploaia, soarele, grindina... Că nu degeaba suntem în grădina Maicii Domnului!

Roşiile româneşti seamănă perfect cu cele turceşti, italiene sau spaniole, nu garantează nimeni că ale noastre sunt mai bune, adică mai puţin tratate cu pesticide decât „rivalele” turceşti de pildă. Dar există un „program roşia”, care consumă nişte bani de la bugetul statului. N-am simţit binefacerile acestui program. Nici pe cele ale „programului usturoiul”, că şi pentru usturoi se dau bani de la buget. Cu toate acestea, noi tot usturoi chinezesc avem în magazine.

Uniunea Europeană încearcă să ajute fermierii români care au avut de suferit din cauza războiului din Ucraina. Nici măcar aici n-a fost în stare să performeze dl. ministru Daea, nu s-a priceput să negocieze, să arate cu cifre credibile cât au pierdut fermierii noştri. Aşa că a ieşit o sumă minoră, ceva în jurul a 10 milioane de euro. S-a dus apoi preşedintele Iohannis pe la d-na Ursula van der Leyen şi-a mai scos încă pe atât, deocamdată sub formă de promisiuni. 

În schimb, ministrul Daea a apărut la TV să se plângă, să ceară de la buget încă 10 milioane pentru „săracii fermieri români nedreptăţiţi de UE”.  Adevărul e altul: nu UE ne nedreptăţeşte, ci orgoliul şi stupizenia noastră. La remarca asta ministrul Agriculturii ar face ochii mari: cum, de unde?! Noi ne străduim să ajutăm, facem tot ce putem... 

Păi nu prea puteţi, dom’ ministru, pentru că sunteţi depăşit de situaţie, epoca e alta, iar agricultura nu se mai face doar pe hârtie, cum era pe vremea când eraţi dvs. ceva mai în vână. Acum e concurenţă, e piaţă liberă, e altfel decât aţi învăţat. 

Morala e uşor de aflat dacă nu eşti, cumva, ministrul în cauză sau şeful de partid care-l susţine în Guvern.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.