OPINII 28 august 2018

EDITORIAL. Turismul cu orice preţ

de Dumitru Manolăchescu | 813 vizualizări

Ce înseamnă turism în România? Hai să vedem: câteva şosele circulabile, câteva hoteluri şi restaurante de bun simţ în câteva staţiuni pe care le poţi număra pe degetele unei singure mâini. În rest, prostituţie „in integrum“, cum ar zice bătrânii ţărănişti dac-ar mai exista vreun partid ţărănist. Drumurile României sunt o ruşine naţională, te leagă de glie mult mai eficient decât o făcea Mihai Viteazul cu iobagii printr-o lege care-i descoperă şi defecte, nu doar calităţi. Cu toate astea, lumea circulă, oamenii îşi distrug maşinile şi nervii ca să ajungă în Bucovina, în Maramureş, în Bran-Moeciu, în Deltă, pe litoral nu mai vorbesc... Litoralul românesc, altă ruşine naţională.

Dar cine să aibă ochi şi urechi de văzut şi de auzit?! Parlamentarii umblă de obicei în maşini de serviciu, iar când o fac în maşinile lor scumpe nu-i doare capul, câştigă suficient ca să nu-i mai intereseze costurile reparaţiilor. Valabil pentru toţi funcţionarii plătiţi bine de tot de la bugetul statului. Restul, să moară, să crape de nervi, pe cine interesează soarta amărâţilor care-şi scormonesc punguţa cu doi bani ca să-şi repare hârburile?!

E un evident semn de dispreţ din partea guvernanţilor, unul care se adaugă atâtor altora. Staţiunile patriei, atâtea câte şi aşa cum sunt ele, se umplu în fiecare vară de turişti. Cei mai mulţi, needucaţi sau prost educaţi, ca să nu zic nesimţiţi. Au venit şi voucherele pentru bugetari, e veselie mare, o „gură de oxigen“ pentru firmele de turism. Bun, şi... ce urmează? Se vor umple de bani nişte patroni de pensiuni şi hoteluri în câteva staţiuni, vor prospera nişte firme. Ce câştigă turismul românesc? Cum evoluează el? Se îmbunătăţesc serviciile oferite, îţi va fi drag să cutreieri ţara, de la munte la mare, vei creşte PIB-ul României „donând“ pentru turism?

Aiurea! Serviciile din restaurante şi hoteluri rămân la fel de proaste şi la fel de scumpe, bazându-se şi mai mult pe voucherele bugetare. Nu mai poţi circula pe drumurile către staţiuni „celebre“ precum Sinaia, Bran, Constanţa-litoral, Bucovina din cauza înghesuielii motoarelor şi a proastei calităţi a infrastructurii. Odată ajuns într-o staţiune, cazat cumva la vreo pensiune sau hotel, te cruceşti călcându-te pe bătături în înghesuieli de trupuri şi minţi transpirate şi nervoase. La restaurante haleşti aceleaşi mizerii „tradiţionale“, învelite în staniol să nu se vadă vechimea. Noaptea, dacă ai noroc, apuci să dormi cât de cât liniştit. Dacă nu, asculţi manelele de la pensiunea de alături sau afli cum merge darul la nunta de la resturantul vilei din deal.

Norocul şi ghinionul sunt, însă, relative. Dacă nu dormi din cauza manelelor, ai ocazia să alungi hoţii care îţi sparg maşina abia cumpărată, parcată cuminte şi încrezător în curtea gospodarului gazdă, evitând, astfel, încă o amintire proastă dintr-o staţiune de rahat. Dacă dormi şi nu te deranjează nici măcar lătratul căţelului din curte, te trezeşti a doua zi cu geamul la maşină spart şi nişte bani furaţi din geanta uitată, neglijent, pe-o banchetă. Nasol, nu toate casele şi-au montat sisteme de siguranţă, de avertizare, naivii încă mai cred că satul românesc e la adăpost de hoţi şi ticăloşi... Nu e! Vin turiştii, se îmbată şi-apoi se distrează spărgând maşini şi case, ca să nu mai vorbesc de „profesioniştii“ eliberaţi din închisori de ministrul Tudorel înainte să fi terminat cursurile de reeducare – nu e din auzite, ştiu ce spun.

 Anul trecut, cred, citeam că veneţienii şi alte neamuri din staţiuni celebre ale lumii s-au revoltat şi-şi părăsesc domiciliile de răul turiştilor. Prea multă înghesuială, nu mai ai intimitate, nu mai ai siguranţă, se fură nu doar la noi, ci şi la ei. Cum să stopezi fenomenul? Lumea e înnebunită să umble, să cheltuie bani, să se distreze, să vadă, să simtă, „satul global“ pârâie pe la toate încheieturile de-atâta aventură non-stop.

Nu am un răspuns, dar probabil ar trebui ca staţiunile astea, la ale noastre mă gândesc acum, să fie tratate puţintel diferit de alte aşezări. Să fie ajutate să construiască drumuri care să fluidizeze, nu să încurce circulaţia, să beneficieze de patrule de poliţie (ce-o mai fi făcând, oare, Poliţia locală?!), să aibă asigurate câteva servicii esenţiale, avantaje care să nu-i transforme pe băştinaşi în victime sigure ale unor oaspeţi nesimţiţi, needucaţi, hoţi şi obraznici. Altfel, creşterea numărului de turişti în staţiunile României nu va fi decât o gogoaşă, la fel ca toate cele care ne-au fost livrate sub semnul „prosperităţii şi bunăstării oamenilor muncii de la oraşe şi sate“. Vax albina, cum ar zice un social-democrat adevărat, adică unul care nu crede în prosperitatea de sus în jos.  

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.