EDITORIAL. Provocări, aroganţe, reabilitări
Multe provocări, multe aroganţe, puţine – dar esenţiale! – reabilitări.
Florin Roman a ajuns ministru al Digitalizării. N-are nimic comun cu digitalizarea, dar se declară om cinstit. Adică declară „în falş” că-i cinstit, pentru că a început cu o minciună în CV: „Am scris o carte despre acest domeniu”. N-a scris nicio carte despre nimic, nu i s-a găsit decât un articol amărât prin nu ştiu ce publicaţie. Deci zero. E o provocare să fii ministru într-o zonă pe care n-o cunoşti.
O provocare pentru el, dar şi pentru întreaga societate, care află cu acest prilej că nu contează ce ştii în domeniul pe care te-a pus partidul să-l păstoreşti, contează doar carnetul de partid şi gura mare din studiourile TV. Vorbele, nu faptele. De-aia suntem unde suntem. E plin guvernul ăsta, au fost pline şi celelalte, de miniştri habarnişti salvaţi de carnetul de partid.
Senatoarea cu botniţă, Diana Şoşoacă, provoacă non-stop. Ultima găselniţă e taman botniţa, pe care şi-a pus-o în direct, la o şedinţă solemnă a Parlamentului, la invitaţia şefului Ciolacu. Cu scandal, cu vorbe urâte, cu acuze, o întreagă isterie anti-vaccin. Cu repetiţie. N-a scos-o nimeni afară din incintă, n-a deranjat-o nimeni. Nu se pune nimeni cu avocata Diana Şoşoacă.
În Letonia, în schimb, un deputat (avocat de meserie şi el...) a fost arestat direct dintr-o benzinărie pentru activităţi şi campanii antivaccinare. La ei se poate, nu stă nimeni să le sufle-n... pânze, la noi parlamentarii sunt sfinţi cu pretenţii de viitoare moaşte. Nu se leagă nimeni de ei. Nici n-are cine, poliţiştii nu mai amendează, nu mai arestează pentru că n-au lefurile şi pensiile pe care le visează. Cum s-o încătuşeze ei pe d-na senator?!
Provocator este şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Dumnealui o scaldă savant cu certificatul verde, în vreme ce multe ţări din jurul nostru (Cehia şi Ungaria, de pildă) iau măsuri drastice împotriva celor care refuză fără motiv să se vaccineze. „Mai stăm, mai vedem, mai adaptăm, să nu greşim, să nu discriminăm, să nu supărăm, să nu ne grăbim...”. Când se vor hotărî Rafila şi Ciolacu şi Ciucă să ignore sondajele de opinie şi să facă ceva, s-ar putea să fie prea târziu pentru a salva sute-mii de români infectaţi cu Omicron. Prea multă libertate şi democraţie strică în Pandemie! Am pe telefon un mesaj: În 1989 se striga în stradă „Vom muri şi vom fi liberi”. Acum e taman pe dos: „Vom fi liberi şi vom muri”...
O provocare de dată recentă: legea porcului, care va ajunge la Camera Deputaţilor după ce a trecut de Senat. Iniţiată de UDMR, legea are sprijinul celorlalte partide parlamentare, mai puţin AUR. Dacă e să-i asculţi pe politicienii noştri fruntaşi, ţăranul nu poate creşte mai mult de 15 purcei pe an în propria gospodărie dacă nu-şi deschide o firmă. Mai exact, o „exploataţie comercială” autorizată sanitar-veterinar, ca să poată vinde porcii. Dacă nu-ţi faci firmă, nu poţi creşte decât maxim 5 purcei. Dacă scroafa fată 7-8, îi dai pe canal, îi omori, îi mănânci, nu ştiu ce poţi face cu ei, că de vândut n-ai voie... Mi se pare mie, ori asta chiar e o provocare cu totul inutilă?! Intră cineva în curtea omului să-i numere purceii proaspăt fătaţi? Cine şi pe ce bază?
Reabilitări: Adrian Năstase a scăpat de trecut. E curat, albit, proaspăt înfăşat, scutece curate cu aromă de Justiţie dreaptă. Aceeaşi Justiţie care l-a scăpat pe Călin Popescu Tăriceanu, poate vă mai aduceţi aminte de personaj, de un proces în care era învinuit că l-a suportat în Senat, pe când era preşedinte, pe un pesedist dovedit incompatibil de ANI.
Nu-i mare lucru, o să ziceţi. De acord, dar dacă facem o „gaşcă” cu doar trei recent reabilitaţi sau scăpaţi de puşcărie – cum ar fi Dragnea, Năstase, Tăriceanu – parcă sună altfel...
Despre aroganţele politicienilor, ce să zic, sunt prea multe ca să ne obosim nervii cu ele. Uitaţi-vă la comportamentul unui George Simion faţă de „Nicuşor” primarul Capitalei prin sediul Casei Poporului ca să înţelegeţi despre ce poate fi vorba. Dar ne-am obişnuit deja cu aroganţele AUR. Pe care le trecem de obicei sub tăcere, pentru că n-au forţa să devină provocări. Au pierdut-o, cel puţin declarativ, pe Diana Şoşoacă, o specialistă în asemenea activităţi. Doamna acţionează acum în nume propriu.
Asta ca să vorbim doar despre aroganţele politicienilor, că dacă ne uităm la fotbal, la alde Gigi Becali, sau pe la „vedetele” unor televiziuni nu ne ajung şapte ziare...