OPINII 21 noiembrie 2023

EDITORIAL. Prea bătrân pentru a conduce o maşină? Dar pentru a fi preşedinte?!

de Dumitru Manolăchescu | 703 vizualizări

Ieri, 20 noiembrie, s-a născut al 46-lea preşedinte al Americii, Joe Biden. Se întâmpla cu 81 de ani în urmă, ceea ce naşte astăzi discuţii şi dezbateri politico-savante despre generaţia 70+.

O generaţie care conduce (a condus sau va conduce) lumea: Biden 81, Trump 77, Putin 70, Xi 70. Din careul ăsta de aşi bătrâni doar Biden este contestat, pentru că, evident, este cel mai bătrân.

Sincer să fiu, nu-mi dau seama ce înseamnă să fii prea bătrân sau prea tânăr ca să conduci o ţară precum SUA. Sau China, sau Rusia. Ţări care produc tot ce e mai bun sau mai rău pe planetă.

Mers rigid, scăpări de memorie, căzături, încurcă nume şi ţări... Îl recunoaşteţi pe Joe Biden. Şi totuşi, omul ăsta s-a dus în Ucraina bombardată de ruşi, în Israelul bombardat de teroriştii Hamas, îl primeşte „acasă” pe preşedintele chinez Xi, încercând să ducă lumea într-o direcţie bună: democraţie liberală, antiterorism şi antidictatură.

Câtă încredere poţi avea, însă, într-un preşedinte care la finalul unui nou mandat la Casa Albă va avea 85 de ani?! Nu ştiu, nu pot răspunde la întrebarea asta, preşedinţii ţării mele n-au prins 80 de ani în funcţie.

Dar putem broda pe această temă. De pildă, putem să ne întrebăm la fel de bine, ba poate şi mai bine, de ce cred mai marii UE că la 60+ eşti prea bătrân pentru a conduce o maşină? Discriminare totală: nu eşti prea bătrân ca să candidezi la o funcţie înaltă în stat, cum ar fi cea de preşedinte, senator, deputat, primar etc., dar eşti toxic atunci când te urci la volan...

Sigur, mă veţi acuza de pledoarie pro-domo, dar nu despre asta e vorba. Nu bătrânii produc cele mai multe şi mai grave accidente pe şoselele patriei. Nu bătrânii se urcă pe trotuare omorând oameni cu furie şi sminteală. De ce să-i acuzăm atunci pe bătrâni, de ce să luăm măsuri preventive împotriva lor?

Bătrâneţea este o stare de spirit, nu contează anii, ci experienţa de viaţă, genele, obiceiurile... Totul e în om, în capul şi în inima lui, în educaţia şi în caracterul lui – calităţi şi defecte moştenite sau dobândite. Vârsta este doar un număr, uneori chiar cred că fără prea mare importanţă. Alteori îmi spun că omenirea ar avea nevoie de un aparat care să detecteze ce, cât, cum gândesc cei care îi pot hotărî soarta.

Aşadar, poţi conduce Lumea la 85 de ani fără să o distrugi pentru că eşti un înţelept, după cum poţi distruge Lumea la 50 de ani pentru că eşti un apucat  psihopat. Totul e în om, în mintea lui. Noi, românii, suntem bolnavii la cap care îi pensionăm pe magistraţi la 50 de ani, adică taman atunci când oamenii ating deplina maturitate în profesie şi nu numai. 

În cazul şoferilor, 70+ înseamnă experienţă, răbdare, sute de mii de km. parcurşi. Sigur, veţi spune că anii vin împreună cu unele căderi fizice, vedere mai slabă, reflexe încetinite etc. Aşa este, nu exclud varianta unor examene medicale riguroase după o anumită vârstă, dar cam atât.

M-a încurajat mult în această direcţie o ştire despre o doamnă de 80+ care a reuşit la examenul de conducere auto supărată fiind pe cei care i-au refuzat dreptul de a conduce o motocicletă. „Nu mă lăsaţi pe motor? Bine, atunci voi conduce o maşină!”... Şi conduce.

70+ este, aşadar, o stare de spirit. Vârsta nu e definitorie „la grămadă” câtă vreme ea conţine o mulţime de elemente de ordin personal. Dacă mă uit ce diliu era Donald Trump la 73 de ani, când a pierdut în faţa lui Biden, am dreptul să-i întreb pe americani: şi voi vreţi să-l mai alegeţi o dată?!

Întrebarea asta aş putea să o pun şi fanilor democraţi ai actualului preşedinte, dar, spre deosebire de Trump, Biden n-a încurajat asaltul asupra Capitoliului şi tot felul de alte blestemăţii pe care fostul preşedinte american le-a comis în exerciţiul funcţiunii.

Prea bătrân pentru a fi preşedinte, prea bătrân pentru a conduce o maşină... Cine şi pe ce bază hotărăşte limitele din viaţa unui om? 

Nu-i rău să pui asemenea întrebări atunci când în seria 70+ apar oameni precum Biden, Trump, Putin, Xi. Stăpânii lumii, cum s-ar zice... Nu vei afla un răspuns, dar merită să te gândeşti măcar o clipă la „meandrele concretului” pe care le pomenea septuagenarul pe-atunci Ion Iliescu.

Sursa foto - Facebook @joebiden

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.