OPINII 9 mai 2019

EDITORIAL. Popor de infractori?!

de Dumitru Manolăchescu | 1139 vizualizări

„Suntem un popor de infractori”, zice d-na ministru Sorina Pintea către asistenţă, vorbind despre şpaga pe care o dau pacienţii şi-o primesc medicii în spitalele româneşti. Dac-aş fi spus eu asta mă amendau vigilenţii de la Combaterea Discriminării pentru „generalizare”. Când o spune un ministru sună altfel, nu se mai sesizează CNCD.

O să fiu, ca de obicei, cinstit şi-o să recunosc în faţa naţiunii că-mi asum şi eu sintagma „condamnabilă” a d-nei Pintea. Cu un amendament: poporul devine infractor doar atunci când renunţă să lupte împotriva corupţiei, de oriunde ar veni ea. Poporul român nu este, încă, în situaţia asta şi sper să nu fie nici după alegerile care vor urma în acest an şi în 2020. Prin urmare, îi pot oferi d-nei ministru variante mai „soft”, precum: popor de emigranţi, manelişti, analfabeţi, sărăntoci, aghezmuiţi, visători, abulici, nostalgici... Şi câte-or mai fi, că nu ne lipseşte imaginaţia. În care dintre cele enunţate vă recunoaşteţi „poporul”, d-nă ministru?

Şi a mai spus ceva interesant d-na Pintea: „În  momentul în care cresc amenzile, noi protestăm. Păi dacă n-am de gând să încalc legea, de ce să fiu supărat că cresc amenzile?”. Absolut corect, stimată doamnă. Doar că, nu ştiu cum s-o spun mai elegant, aserţiunea dvs. e valabilă, mutatis-mutandis, şi în alte situaţii. De pildă, atunci când dvs. personal sunteţi de acord, în Guvernul condus de partidul din care faceţi parte, cu reducerea pedepselor şi salvarea penalilor. Păi nu? Dacă onoraţii dvs. colegi de partid n-au de gând să încalce legea, de ce se dau peste cap să îndulcească pedepsele celor condamnaţi, să reducă termenele de prescripţie a faptelor, să-şi protejeze liderii penali?! Dacă n-ai de gând să încalci legea, de ce să-ţi fie frică de înregistrările SRI şi altor instituţii abilitate să aibă grijă de siguranţa naţională profund afectată de faptele de corupţie girate de politicieni?!

Vedeţi, d-nă, poporul ăsta de infractori nu s-a născut odată cu guvernarea din care faceţi parte, avem un trecut glorios în materie, dar infracţiunile de corupţie, şpaga şi traficul de influenţă au fost şi sunt favorizate, încurajate, protejate de liderii politici care v-au recrutat pe dvs. şi pe mulţi alţii ca dvs. în slujba teoretic onorantă pe care o aveţi. Drept pentru care îmi place să cred că, pe undeva, declaraţia dvs. surprinzătoare are şi o tentă autocritică, gen: „Da, nu ne plac amenzile pentru că nu respectăm legea, pentru că poporul ăsta este condus de o clasă politică majoritar coruptă, de nişte partide care-i protejează pe corupţi, de nişte parlamentari care fac legi doar în interes personal”. Da, o asemenea declaraţie v-ar fi pus în pericol funcţia, dar aţi fi rămas în memoria acestui „popor de infractori” ca primul ministru al Sănătăţii pentru care sănătatea naţiunii nu înseamnă doar un ocean de medicamente ieftine inutile şi nişte controale inopinate la miezul nopţii prin spitalele bântuite de bacterii ucigaşe, ci şi revenirea la valori morale şi etice uitate, ignorate, dispreţuite de orânduirea capitalistă de cumetrie instaurată de Ion Iliescu şi desăvârşită de liderii corupţi care v-au numit pe dvs. ministru.

Pentru că nu atât de şpaga din spitalele controlate de dvs. e vorba la un „popor de infractori”, ci mai ales de corupţia generalizată în majoritatea instituţiilor statului român, instituţii aservite unei găşti corupte care controlează tot ce mişcă în fragila noastră democraţie. Pentru că, stimată d-nă, guvernarea din care faceţi parte urmăreşte să ne scoată din Europa tocmai pentru a nu mai fi monitorizată de comisarii europeni, care nu pot fi mituiţi sau şantajaţi, tocmai pentru a putea fura în linişte, făcând din corupţie, trafic de influenţă şi fals patriotism politici de stat.

Altfel, desigur, zicerea dvs. nu sună bine pentru „patrioţii” de serviciu reactivaţi în campania asta electorală pro şi anti-europeană anostă. Să nu uităm, însă, de unde-am plecat, ce bagaj genetic şi cultural ne stă pe creştet şi mai ales ce a însemnat jumătate de secol de comunism ceauşist pentru un popor care îşi mai îngroapă şi azi copiii căzuţi în budele improvizate în curţile şcolilor.

Altfel, stimată d-nă Pintea, sunteţi bine? Nu-i aşa că v-a sunat „întâiul infractor al ţării” ca să vă felicite pentru curajoasa dv. cugetare, cu trimitere directă la funia din casa spânzuratului?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.