OPINII 24 februarie 2023

EDITORIAL. „O ţară mare cu politicieni mici”

de Dumitru Manolăchescu | 770 vizualizări

Expresia din titlu aparţine eurodeputatului PMP Eugen Tomac. Sunt profund de acord cu ea, motiv pentru care am şi aşezat-o la loc vizibil.

Tomac se referă la inflamarea spiritului naţionalist românesc şi când e nevoie, şi când nu e. Exemplul viu este Canalul Bâstroe. Mai vorbim şi azi despre subiect, cu toate că astăzi, când se împlineşte un an de război în Ucraina, ar trebui să ne uităm puţin în sinea noastră egoistă, suficientă, indiferentă şi să îngropăm o lacrimă în pământul în care au ajuns zeci de mii de apărători ai patriei din ţara vecină. Anonimi, necunoscuţi, eroi care au murit pentru Ucraina fără să-şi dea seama, poate, că astfel apără şi România, şi Ungaria, şi întreaga Europă. 

Politicienii noştri adeveresc aproape zilnic că sunt prea mici pentru o ţară aşa de mare. Şi mult prea mici pentru un război atât de mare... Iar când oamenii ăştia mici sunt chemaţi să facă o politică mare, se-ntâmplă exact pe dos: ţara devine prea mare pentru o politică atât de mică.

Nu era nevoie, desigur, de opiniile unor Ciolacu, Grindeanu, Simion şi câţi or mai fi ca să înţelegem cât de mult rău pot face nişte politicieni care nu văd mai departe de lungul nasului, adică de urna de vot. Pentru că atâta văd ei în toată nebunia războinică cu care ne confruntăm: nişte voturi pe care „lupta pentru ţară” le coboară în urne anul viitor. 

Iohannis le-a dat peste nas şi bine a făcut. Doar că, scuzaţi, răul a fost făcut, d-le preşedinte. Iar dvs. aţi fi putut să lămuriţi problema Bâstroe înainte de a intra în gura flămândă a presei şi în mintea puţină a unor politicieni grăbiţi să facă jocul Rusiei. Ar fi fost greu să abordaţi chestiunea într-o convorbire amicală cu preşedintele Zelenski?! N-aţi avut timp... Aţi avut programul încărcat... Nu eraţi la curent cu problema, nu ajunseseră rapoartele serviciilor pe masa dvs. de lucru... Sau n-aţi avut chef, n-aţi vrut să-l sunaţi pe „eroul” Zelenski...

Tăcerea nu-i întotdeauna de aur. În cazul Bâstroe, dimpotrivă. Uite că pe canalele astea înnămolite ale Deltei se plimbă acum George Simion, de AUR şi el, îşi face selfie-uri şi se pretinde apărătorul Deltei împotriva ticăloşilor şi corupţilor din guvernele României şi Ucrainei. Şi, ca să nu rămână singur în peisajul politic al Deltei, se ia de mână cu Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu. 

„Trei într-o barcă”, cum ar zice un celebru autor englez. Nu contează ce face Ucraina, ce luptă duce şi cât îi costă pe ei lupta asta, pe noi ne interesează Delta Dunării. Un subiect pe care l-am descoperit aşa, dintr-odată, graţie războiului pornit de Rusia. Mulţumim, tavarişci Putin, ce se făceau canalul Bâstroe şi Delta noastră fără armata rusă eliberatoare?!

Toată afacerea asta în care se amestecă jumătăţi de adevăr, mult amatorism şi multe interese pro-ruseşti pare să aibă legături profunde cu ceea ce declara un eurodeputat francez referindu-se la serviciile secrete maghiare care scurg informaţii către Rusia: „Uniunea Europeană trebuie să înveţe să se apere împotriva atacurilor din interior”. Care atacuri? „Ştiri false, cenzurarea informaţiilor corecte, generarea de teamă în rândul populaţiei”.

„Răfuiala” televizată a preşedintelui Iohannis cu „politicienii inflamaţi” spală puţin obrazul prăfuit al autorităţilor române, dar nu rezolvă mare lucru. Experţii pe care îi invocă Iohannis nu se vor grăbi să dea un verdict: s-a săpat prea mult în albia canalului, afectează Delta ori ba? Am citit un interviu cu un specialist în materie care afirmă că dragarea canalului Bâstroe nu prejudiciază Delta şi că neajunsurile pe care le pot crea acţiunile Ucrainei nu sunt de natură să ne îngrijoreze. 

Dar astăzi e 24 februarie şi Ucraina împlineşte un an de război cu puternica Rusie. Nu ne cere nimeni să jelim pe morminte străine, dar poate ar fi momentul să ne uităm puţintel mai mult la o ştire: conform unui recent eurobarometru, românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului primit de Ucraina de la Uniunea Europeană după invazia rusă.

Asta ca să înţelegem şi cu ce se ocupă „atacurile din interior”, şi ce pagube pot produce politicienii români aflaţi în solda propagandei ruse. Pagube care depăşesc cu mult dragarea prea adâncă a Canalului Bâstroe. Pagube care pot afecta chiar „ajutorul necondiţionat” pe care preşedintele Iohannis l-a promis Republicii Moldova cu prilejul vizitei la Bucureşti a d-nei Maia Sandu. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.