OPINII 8 octombrie 2018

EDITORIAL. Duminica referendumului. Până pe la prânz, o zi veselă

de Dumitru Manolăchescu | 717 vizualizări

Cronica zilelor acestui sfârşit de săptămână pare, pentru câteva milioane de români, cronica sfârşitului de veac european şi începutul unuia fundamentalist ortodox. Cei care-au mers la vot şi-au dorit o nouă Putere: PSD-BOR. Adică o Putere politico-bisericească, în care Biserica să vegheze cu Crucea-n frunte ordinea socială şi politică din România. Pentru că nu cred nici în Biserică, nici în PSD, nici în referendumul ăsta otrăvit pentru familie nu m-am dus la vot.

Dar m-am distrat copios urmărind televiziunile. Jale mare o zi jumate, foarte puţin optimism spre sfârşitul perioadei de vot, pentru că lumea satelor a votat după slujba duminicală din bisericile patriei, unde preoţi luminaţi de credinţa în cei pe care-i slujesc i-au îndemnat pe enoriaşi la vot imediat: mergeţi dracului şi votaţi! Asta o auzisem în cursul săptămânii premergătoare votului, dar merge ca unsă şi duminica. Mai era una bună: cine nu votează duminică nu este creştin-ortodox... În sfârşit, mă dă cineva afară din Biserica ortodoxă străbună.

Ameninţările nici măcar voalate ale prea fericiţilor preoţi ortodocşi au curs sâmbătă şi duminică: dacă nu mergeţi la vot nu vă mai spovedesc, a zis unul. Încă mai era timp să se salveze sărmanele suflete rătăcite. Duminică spre seară s-a ajuns, logic, la pasul următor: nu mai intraţi în Sfânta Biserică dacă nu iese Referendumul! Începea să fie vizibil şi furtul „regulamentar“ de voturi, votul multiplu, zeci de mii de voturi cu urna mobilă, cărăuşia de „speciali“ care băgau „DA“-ul în urnele din mai multe localităţi şi judeţe. Un microbuz cu credincioşi s-a răsturnat undeva în Vaslui, venind de la o mănăstire. Ce-or fi căutat? În calendarul ortodox nu-i nicio sărbătoare marcată cu roşu azi...

V-am spus, a fost o zi veselă. Acum aştept ora 14,30, ca să-mi dau seama dacă beau două pahare de vin în sănătatea românilor deschişi la minte şi la suflet, care nu s-au obosit să meargă la vot. Era nevoie de o asemenea „zi a socotelilor“ cu Biserica ortodoxă, o instituţie din ce în ce mai ofensivă şi acaparatoare pe măsură ce îşi pierde din prestigiu şi credibilitate.

E două jumate şi Biroul electoral anunţă prezenţa la vot. Dacă n-au votat măcar 4 milioane de români până la ora 13,00 n-are cum să se atingă până la sfârşitul zilei cifra de 5.700.000, sau ceva pe-acolo, necesară pentru validarea referendumului. Dacă se va întâmpla, totuşi, minunea, va trebui s-o punem pe seama „sfinţilor“ furăcioşi de voturi, cei educaţi de Dragnea în spiritul „iliberalismului electoral“ cu voie de la cei de sus.

Deci: până la ora 13,00 au votat 2.130.000 de români! Să aştept până la următoarea raportare, de la ora 16,00, sau să mă cinstesc şi să-i cinstesc pe covăsneni acum?! De ce pe covăsneni? Pentru că judeţul nostru stă cel mai bine, bravo nouă! E în fruntea listei celor mai „neortodocşi nepesedişti“ – au votat 4,97%! Oarecum normal, maghiarii s-au săturat şi ei de PSDragnea, iar românii au zis „pas“ nu atât Bisericii ortodoxe, cât pesedismului ofensiv şi acaparator.

Sigur, nu peste tot e la fel, unele judeţe au prezenţe atipice: Neamţ se laudă cu o mănăstire votantă în proporţie de 400%! Turism electoral masiv, este, prea fericiţilor? La fel se-ntâmplă şi prin sudul ţării. Vrancea stă surprinzător de prost: ceva în jur de 7%! Care să fie explicaţia? Dacă înţeleg eu bine, e una singură: BOR s-a asociat mult prea vizibil cu un partid aflat în cădere liberă, de PSD e vorba. Dar rămâne cum am vorbit: Biserica noastră strămoşească merita o asemenea corecţie publică. Din care, din păcate, nu va învăţa nimic.

Ar mai fi ceva de remarcat: alunecările în decorul limbii de lemn ale şefului liberalilor, Ludovic Orban. Mai să încremenesc auzindu-l: „La acest referendum particip pentru că referendumul este cea mai puternică instituţie a democraţiei, prin care fiecare cetăţean poate să se exprime direct. Tema este extrem de importantă pentru că este vorba despre cum este constituită celula de bază a societăţii, familia“. V-aţi prins, nu? Îl chinuie rău tinereţea irosită în Epoca de aur... N-am mai auzit chestia cu „celula de bază“ de vreo 30 de ani, oricum nu la modul serios. Orbane, lasă-i, frate, pe liberali să fie ce trebuie pentru ţara asta, nu-i pedepsi cu augusta-ţi prezenţă în capul mesei!

Vinovat de multe amintiri frumoase cu bunica mă gândesc ce-ar fi zis ea despre preoţii ăştia ortodocşi care nu mai au Dumnezeu pe pământ sau în gând – e pastişă după Păunescu, bunica nu ştia de el. Cred că bunicii nu i-ar fi plăcut ieşirile popilor, pe care oricum îi bodogănea bănuindu-i de îmbogăţire pe spinarea enoriaşilor. „Cum sî zâcî ei di ghiavol în Sfânta Bisăricî? Aiasta nu sî poati şî nişi sî ti dei afarî din dânsa n-au puteri“. Sper să înţelegeţi moldoveneasca frustă a bunicii mele din Bărcăneştii Neamţului. Sărut mâna, bunico, oriunde-ai fi.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.