EDITORIAL – Constituţia după Băsescu
Dumitru Manolăchescu
Încep să cred că, până la urmă, preşedintele Băsescu va reuşi să-şi lămurească adversarii politici să accepte modificarea Constituţiei - necesară pentru toţi, dar amânată sau ignorată de toţi din motive care ţin de interesele partidelor, nu ale ţării. L-am auzit afirmând că, dacă se va pune problema, va fi de acord să-şi scurteze cu un an mandatul, pentru ca alegerile parlamentare să aibă loc în acelaşi timp cu cele prezidenţiale. Bună treabă, dar desigur gestul altruist nu va fi făcut fără condiţii. Una din condiţii va fi, cu siguranţă, micşorarea numărului de parlamentari la 300, înghesuiţi într-o singură Cameră. Aici vor fi dezbateri aprinse, Voiculescu şi-a negociat deja postul de şef la Senat, aşa că va fi greu pentru Ponta şi Antonescu să-i refuze „onorabilului” această mică şi nevinovată plăcere la bătrâneţe... Vor fi şi alte condiţii puse de Băsescu, cu siguranţă nu vor fi toate acceptate, dar una peste alta cred că preşedintele îşi va impune punctul de vedere.
De ce cred asta? În primul rând, pentru că Traian Băsescu este un „animal” politic pur-sânge, care ştie să negocieze atunci când interesele lui sau interesul general o cer, iar modificarea Constituţiei prin părţile ei esenţiale chiar este o acţiune de interes general, pe care doar nişte politicieni de mică respiraţie nu o văd ca atare. Prin urmare, Traian Băsescu va exploata fără rezerve dorinţa de Putere a adversarilor săi, în principal narcisismul şi egoismul lui Crin Antonescu. Liberalul va dori cu multă ardoare apropierea alegerilor prezidenţiale cu un an, pentru simplul motiv că „balonul” cu miros de Crin, umflat cu atâta trudă de Antenele lui Felix, riscă să se dezumfle urât de tot până în 2014. Greu, apoi, de umflat un balon dezumflat, greu, costisitor şi complicat. Aşa că omul va face totul pentru ca data alegerilor prezidenţiale să fie cât mai aproape de procentele uriaşe din sondajele de opinie, comandate sau nu, Dumnezeu mai ştie...
Va fi şi Ponta de acord cu propunerea lui Traian Băsescu, pentru că nici el şi nici partidul pe care-l conduce nu sunt avantajaţi de o viitoare probabilă coabitare la Putere cu un preşedinte Traian Băsescu aflat în ultimul an de „stăpânire dictatorială”. Uniunea Social-Liberală, care se şi vede în cărţile guvernării totale pentru încă 20 de ani de-acum încolo, şi-a pus deja piesele pe tabla de şah, regele şi regina şi-au ocupat posturile..., nu au nevoie decât de mâna care să le mişte, iar mâna aceea nu poate veni decât de la un electorat supărat la maxim pe Boc, PDL, Băsescu, criză, unguri, UE, muncă, oameni care abia aşteaptă dezlegarea la pomeni promisă de actuala Opoziţie.
Rolurile în viitorul scenariu electoral sunt deja date. Actorii, ca vai de capul lor, dar ăştia-s, alţii nu vor să se bage în piesă. Ştim şi regizorul, nu ne rămâne decât să vedem ce fel de spectacol va ieşi.