EDITORIAL - Cine cui face jocurile
Dumitru Manolăchescu
Dezbaterea asupra reorganizării administrative a ţării devoalează tot felul de jocuri politice ignobile, în care USL face jocul oricui, împotrivindu-se orbeşte oricărei iniţiative care vine dinspre Cotroceni. Ura faţă de Traian Băsescu este atât de mare încât întunecă orice urmă de raţiune de care i-aş fi putut bănui, să zicem, pe Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Braşov, Sibiu, Alba, Mureş, Covasna şi Harghita – iată o viitoare posibilă regiune în care Ţinutul Secuiesc s-ar dilua fără putinţă de împotrivire. S-ar împlini „pohta ce-a pohtit” USL, nu? Liderii acestei alianţe sunt cei care au atacat ori de câte ori au avut ocazia crearea acestui Ţinut. De care acum nu le mai pasă, dovedind ignoranţă şi lipsă de afinitate faţă de problemele reale ale etnicilor români din Har-Cov. Dovedind o dată în plus că nu-i interesează şi habar n-au cine, câţi suntem şi ce vrem. (Crin Antonescu nu ştia nici măcar că PNL are un consilier judeţean în Covasna, ce poţi să pretinzi de la un asemenea şef de partid „naţional”?!).
Aşadar, ideea preşedintelui Băsescu nu este agreată nici de USL, nici de UDMR. Nici pesediştii, nici peneliştii, nici udemeriştii nu doresc niciun fel de schimbare în sensul modernizării României. E de văzut cât îşi doreşte, în realitate, şi PDL acest tip de reorganizare brutală a administraţiei, pentru că n-aş crede că baronii locali pedelişti vor vota pentru propria lor desfiinţare...
Iată că ar fi fost o bună ocazie pentru orice partid reformist să schimbe ceva în ţara asta. Şi iată cum ura şi împotrivirea oarbă îi opreşte pe liderii partidelor să se declare de acord cu ideea propusă de preşedinte.
Ce se va întâmpla în continuare? Aici se propun mai multe scenarii: *legea va fi asumată de PDL în Parlament, chiar fără voturile UDMR, situaţie în care guvernul pică *pentru că UDMR nu a sprijinit Coaliţia la Putere, nu va vedea prea curând votată legea privind statutul minorităţilor naţionale *Traian Băsescu va scăpa, cu această ocazie, şi de Emil Boc, şi de legea minorităţilor *UDMR va avea motive, în sfârşit!, să părăsească o coaliţie în care nu se mai simţea confortabil, pentru că punea probleme de „identitate” (cunoaşteţi sloganul tuturor traseiştilor, care, brusc, nu se mai regăseau în partidul din care doreau să plece).
Va fi o lovitură pentru susţinătorii descentralizării (puţini, ce-i drept...), pentru că nimic din deplinele puteri ale consiliilor judeţene şi baronilor locali nu va fi mişcat. Toate instituţiile descentralizate, toare regiile şi autorităţile care mănâncă aiurea banii de la buget vor rămâne în picioare, neatinse. Niciunul din prerogativele consiliilor judeţene şi instituţiilor descentralizate nu se va duce spre primării şi consiliile locale, aşa cum se preconiza odată cu apariţia celor opt mari regiuni. Dulce Românie, asta îţi dorim?!
Rămâne de văzut ce se va întâmpla: vor ceda Emil Boc şi Traian Băsescu şi vor merge pe varianta UDMR, cu 16 judeţe – inclusiv Ţinutul Secuiesc –, sau vor susţine până în pânzele albe soluţia cu 8 judeţe, care-i poate trimite în Opoziţie? Nu mi se pare greu de ghicit răspunsul. Oricum ar fi, e limpede că, în lipsa unei gândiri politice coerente şi raţionale din partea USL, UDMR face jocurile şi, probabil, va trage foloasele – indiferent sub ce formă şi de unde vor veni acestea.