Vrei titlu de proprietate pentru terenul agricol? Mai e puțin timp!
Prefectul de Covasna atrage atenția cetățenilor să nu ezite să facă cerere, pentru că timpul este foarte scurt
Persoanele care dețin terenuri agricole (arabil, pășune și fâneață) care nu au fost colectivizate, dar pentru care nu au acte, mai au o șansă să obțină titlul de proprietate. Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a atras atenția că s-a modificat legea și că timpul este scurt.
Termen pentru a depune cerere este până la data de 18 noiembrie.
„Este un caz unic și cred că ultimul vagon din ultimul tren în care toți cetățenii județului Covasna care dețin terenuri agricole, indiferent dacă e intravilan sau extravilan, care nu au fost colectivizate, și au fost deținute de aceste persoane și înainte de ‘90 și după ‘90, indiferent dacă proprietarul e decedat, că e valabil și pentru moștenitori legali, pot să depună cerere pentru emiterea titlului de proprietate la Comisia Locală și Comisia Județeană, până în 18 noiembrie. Timpul este foarte scurt. (...) Sunt câteva condiții care nu sunt greu de îndeplinit. Una este să folosească neîntrerupt și fără să fie tulburat de posesia terenului. O altă condiție este să nu fie eliberat vreun extras CF pe terenul respectiv. O a treia condiție e ca terenul să nu fi fost solicitat înainte pe baza legislației în vigoare”, a atras atenția prefectul Ráduly István.
În cazul în care nu se depune această cerere, terenurile rămân practic fără proprietar în acte, cel mai probabil ca și până acum.
„De ce s-a făcut această modificare? Pentru că în afara Carpaților nu au fost cărți funciare. Și legiuitorul trebuie să găsească acum soluții să beneficieze toată lumea. Nu mai e suficient pentru nea Gheorghe din Valea Zălanului că are extras CF din ‘34 sau ‘57. Nu îi mai ajută. Trebuie să aibă titlu de proprietate. Fiecare cetățean care știe că folosește terenul de peste 33 de ani, după Revoluție, nu a fost colectivizat, nu a făcut cerere la primărie, urgent să meargă și să facă și să ceară număr de înregistrare. După aceea, Comisia Locală poate să ia decizia dacă are sau nu dreptul să ceară titlu de proprietate. (...) Pe baza titlului de proprietate se intabulează terenul și o să ai o nouă carte funciară”, a mai punctat prefectul.
Legea nr. 123/2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 a apărut în mai. Cu toate acestea, puține persoane au aflat despre schimbări.
În acest sens, reprezentantul guvernului în teritoriu a mai spus și că în octombrie a făcut o adresă către toate primăriile să aibă în vedere schimbarea și să fie pregătite să servească cetățenii.
Foto: ilustrativ/agrointel.ro