Staţiunea Covasna, centru pentru turism medical
Elena Udrea, Cseke Attila şi Daniel Funeriu au pus bazele turismului medical în România
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cel al Sănătății, Cseke Attila, și cel al Educației, Daniel Funeriu, au semnat ieri protocolul de colaborare privind promovarea şi dezvoltarea turismului medical. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România sunt, de asemenea, părţi implicate în acest protocol realizat în scopul creării unui produs turistic competitiv, în perspectiva asigurării transfrontaliere a serviciilor medicale, începând din 2013. Serviciile de turism medical sunt o combinaţie prestabilită între servicii medicale şi servicii de turism, atunci când acestea sunt oferite spre vânzare la un preţ global şi durata prestaţiilor depăşeşte 24 de ore. Turismul medical este o nişă extrem de rentabilă, datorită diversificării serviciilor propuse, fiind cel mai dinamic sector de călătorii la nivel global, cu o rată de creştere estimată la 30% anual. În contextul semnării acestui protocol, s-a vorbit şi despre evaluarea resurselor terapeutice pentru 10 localităţi şi areale făcută de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, acestea urmând a fi declarate, prin hotărâre de guvern, staţiuni balneoclimatice. Este vorba de Băile Olanești, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimănești-Căciulata şi Ocna Sibiului.
”Includerea stațiunii Covasna în rândul celor balneoclimaterice reprezintă un succes major. În perspectiva dezvoltării turismului medical în România, faptul că stațiunea Covasna este în topul stațiunilor balneoclimaterice reprezintă o garanție că această zonă nu va fi lăsată în umbră”, a apreciat preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu.
PDL Covasna, la discuţii cu membrii Guvernului
Cu această ocazie, liderul democrat liberal a discutat inclusiv cu ministru Educației, Daniel Funeriu, care în această vară va fi prezent în județul nostru pentru discuții punctuale de susținere financiară a unor proiecte, fiind totodată abordată și noua Lege a Învățământului și aplicarea acesteia în teritoriu.
”Au fost abordate subiecte legate de învățământ și cultură, știut fiind faptul că în județul Covasna ne confruntăm în această perioadă cu posibilitatea desființării unor școli românești. Am primit însă asigurări că nevoile specifice ale județului vor fi tratate cu maximă responsabilitate, urmând a se găsi, cu siguranță, măsuri punctuale”, a mai arătat șeful PDL Covasna, Dan Manolăchescu.
Premierul Emil Boc a participat la deschiderea oficială a fabricii de componente Premium Aerotec din Ghimbav, de pe platforma IAR, la inaugurare fiind prezenţi oficiali ai Guvernului României şi Germaniei. Compania germană urmează să investească 45 de milioane de euro în construcţia fabricii de componente pentru aeronave Airbus pe terenul de pe platforma IAR.
Președintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a participat la eveniment, apreciind că acesta are o importanță aparte inclusiv pentru județul Covasna. ”Este important faptul că la 40 de kilometri distanță de Sfântu-Gheorghe se dezvoltă o industrie de asemenea anvergură și se creează locuri de muncă, mai cu seamă în perspectiva apropierii de Brașov”, a declarat Manolăchescu.
Acesta a precizat că discuțiile pe care le-a avut cu premierul Emil Boc au vizat inclusiv necesităție speciale ale județului Covasna și ale românilor de aici.