ECONOMIC 11 august 2023

Președintele CCI Covasna, despre OUG-ul reducerilor: „Încercăm să le explicăm guvernanților că există o limită”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1903 vizualizări

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András-György, spune că, la o primă vedere, ordonanţa de urgenţă a Guvernului care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget are și părți bune, dar și rele.

Pe de o parte, trebuie evitată împovărarea firmelor mici, dar pe de alta sistemul bugetar are nevoie de o reorganizare, precizează acesta.

Lucrurile încă nu sunt clare și sunt încă discuții. Inclusiv noi, Camera de Comerț, încercăm să le explicăm guvernanților că există o limită. Poți să lovești calul care trage cel mai bine, dar la un moment dat o să pice. Și în județul nostru, unde 90% din firme sunt microîntreprinderi, o creștere de taxe de la 1% la 3% este foarte mult. Înseamnă până la urmă triplarea impozitului. Pare puțin, dar nu e. (...) Întreprinzătorii rabdă, rabdă, rabdă, dar la un moment dat nu mai pot. Și dacă nu mai pot, există două variante: unii vor muri, alții vor trece la varianta cu afaceri la negru”, ne-a spus joi președintele CCI Covasna, Edler András-György.

Tot acesta a punctat și că nu ar strica o reducere și reorganizare a aparatului bugetar. 

În ceea ce privește reducerea aparatului de stat, da, este o idee foarte bună. A zis bine domnul Ciolacu despre cei care se duc la serviciu să joace solitaire și ar fi bine să se facă acolo o reorganizare. Simțim și noi, vedem și noi. Am întâlnit la diverse instituții oameni care sunt foarte ok, dar am văzut și oameni care dacă e 15:30 sau 16:30, nu îi interesează că tu ai o problemă. Au zis: mi s-a terminat programul de lucru, la revedere. Ceea ce la privat nu prea întâlnești pentru că dacă ai intrat în magazin, nu te dă afară dacă e ora închiderii până ce nu te servește. (...) Ceea ce văd eu în România în momentul de față este că la privați oamenii sunt supraîncărcați, adică un angajat face treaba la doi oameni, iar la stat e invers. Aici ce ar putea face unul fac doi sau trei. Ceea ce nu e bine. Ar pica bine o reorganizare. În plus, dacă s-ar reorganiza aparatul bugetar, și s-ar mai face niște disponibilizări, ar aduce forța de muncă în sfera privată, unde e mare nevoie”, a explicat Edler András-György.

El a spus și că, din păcate, din lipsă de finanțare, Camerele de Comerț nu au suficientă putere de lobby pentru a negocia întotdeauna eficient cu autoritățile centrale și de aceea, de multe ori, cel mai mult suferă firmele mici, care sunt cele mai vulnerabile în fața creșterilor de impozite și taxe.

Potrivit celor mai noi informații privind ordonanța care a făcut „valuri” în România, mai ales pentru că adoptarea ei ar duce la dispariția unor instituții ca Teatrul „Andrei Mureșanu”, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va efectua o vizită de lucru la Bruxelles după 21 august pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema ordonanțelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale, înainte de aprobarea acestora în Guvern, au precizat, joi, surse guvernamentale, scrie Agerpres.

Tot aici se menționează că măsurile fiscale pe care Executivul urmează să le aprobe vizează, între altele, eliminarea unor facilităţi fiscale, respectiv a impozitului pe venit în domeniul IT peste 10.000 de lei şi a CASS-ului în construcţii, agricultură şi industria alimentară.

O parte dintre aceste măsuri ar urma să fie aplicate de la 1 octombrie, iar celelalte de la 1 ianuarie 2024, potrivit aceleiași surse.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.