ECONOMIC 8 februarie 2022

Peste 60 de muncitori străini lucrează în județul Covasna

de David Leonard Bularca | 2438 vizualizări

Numărul este în continuă creștere 

Pe raza județului Covasna lucrează în acest moment 61 de muncitori străini, conform datelor înregistrate la data de 4 februarie, transmise de Biroul pentru Imigrări al județului Covasna redacției noastre. Numărul a crescut în ultimii ani, de la opt muncitori străini în 2017, la 64 în 2021.

„Având în vedere faptul că permisele de ședere temporare în scop de angajare în muncă se eliberează pentru o perioadă de maximum un an de zile, până la data întocmirii prezentului răspuns (04.02.2022), pe raza județului Covasna sunt înregistrați un număr de 61 de străini care au șederea reglementată în scop de angajare în muncă, se arată în răspunsul primit de redacția Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro. 

Totodată, Biroul pentru Imigrări al județului Covasna precizează că „există o tendință de creștere a numărului de străini care solicită prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă”. La finele anului 2017 erau opt astfel de cazuri. Un an mai târziu 18, în 2019 s-a resimțit o scădere, au fost 16 muncitori străini. Însă la finele lui 2020 numărul acestora a ajuns la 41 și, anul trecut, au fost înregistrați 64 de muncitori străini, conform datelor furnizate de aceeași sursă.

În anul 2022, pot veni să muncească în România 100.000 de muncitori străini, au anunțat reprezentanții ministerului Muncii și Solidarității Sociale după ce a fost adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens. 

Nu se pot oferi estimări cu privire la numărul muncitorilor străini care vor ajunge în Covasna în 2022

Biroul pentru Imigrări al județului Covasna nu a putut oferi estimări cu privire la numărul persoanelor străine care ar putea ajunge anul acesta să lucreze în județ. 

„Nu vă putem oferi estimări cu privire la numărul de străini care, în anul 2022 ar putea veni pe raza județului Covasna și să încheie contracte individuale de muncă. Precizăm faptul că și numărul străinilor aflați deja în evidență în scopuri lucrative se poate schimba de la lună la lună”, au mai transmis cei de la Biroul pentru Imigrări al județului Covasna. 

Câte locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivelul județului Covasna

În județ sunt 354 de locuri de muncă declarate vacante, conform unui răspuns primit pe 2 februarie din partea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Dintre acestea, 120 au fost declarate vacante în mod repetat. 

De precizat este că prin muncitori străini înțelegem că aceste persoane sunt cetățeni care nu dețin cetățenia unui stat membru UE, al spațiului Economic European, Confederației Elvețiene sau care nu sunt titulari ai dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României. 

Muncitorii străini pot ajunge să lucreze în România numai după ce „angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”, precizează ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform digifm.ro

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.