ECONOMIC 5 septembrie 2018

Pesta porcină africană ar putea ieftini carnea de porc?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1021 vizualizări

Autoritățile covăsnene cred că boala nu va afecta consumatorii

Județul Covasna este în alertă în ceea ce privește infestarea cu pestă porcină africană, în contextul în care boala a fost descoperită, în două focare, chiar în județul vecin Buzău. Întrebați despre consecințele instalării bolii și dacă în aceste condiții covăsnenii s-ar putea aștepta la scumpiri în ceea ce privește carnea de porc, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna au explicat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că s-ar putea întâmpla exact contrariul.

„Sincer discutând, eu cred că se va ieftini“, a spus luni subprefectul Necolae Radocea, în vreme ce directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a completat:

„De obicei, marii procesatori aduc (produse - n.red.) din alte țări. De ce? Pe de o parte, pentru că este o carne uniformă. Din 100 de porci tăiați, aproape toți sunt la fel, ca și calitate. Deci este, cât de cât, mai rentabil. Pe de altă parte, marea majoritate a porcilor sau a carcaselor aduse din străinătate sunt mai ieftine decât de la noi. Deci nu prea văd de ce s-ar scumpi. Problema este, într-adevăr, la acele firme, ferme unde au avut proces integrat, adică și fermă, și procesare, și abator, și de toate. Vă dați seama că dacă o astfel de fermă este afectată, acolo sute de oameni ajung fără loc de muncă“, a spus dr. Sikó Barabási Sándor.

Pe de altă parte, directorul director executiv al Direcției Agricole Județene Covasna, ing. Könczei Csaba spune că deși, într-adevăr pe termen scurt s-ar putea vedea o scădere a prețurilor în ceea ce privește carnea de porc, pe termen lung, cu siguranță se va putea vedea o scumpire.

 „Eu zic că va crește. Poate că într-o anumită fază, acum, pe termen scurt, s-ar putea să scadă, dar pe termen lung și văzând o desființare a ramurii de creștere a suinelor în România, eu zic că (prețul - n.red.) va crește. Nu văd eu o ramură care primește o asemenea lovitură și să poată să producă la un preț ca cel dinaintea apariției acestei lovituri pe care o primește ramura de creștere a suinelor“, a zis ing. Könczei Csaba.

Indiferent dacă va veni sau nu valul de scumpiri, autoritățile transmit că situația nu trebuie ignorată și că orice semn al bolii trebuie anunțat pentru că efectele pot fi devastatoare pentru crescătorii de animale din județ și din țară.

Pesta porcină africană este, potrivit ANSVSA, o boală foarte gravă, care produce efecte economice și sociale importante. Maladia nu afectează oamenii, însă poate fi răspândită prin intermediul acestora. Până în prezent, nu există niciun vaccin și mortalitatea la animalele afectate este de 100%. 

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 11 județe, în 167 de localități, cu un număr total de 783 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați, până la data celui mai recent bilanț ANSVSA, din 29 august, peste 123.000 de porci afectați de boală.

Reprezentanții autoritățile mai subliniază că „este imperios necesar de a anunța medicul veterinar din localitate sau D.S.V.S.A. Covasna (nr. tel. 0722700699) în cazul oricăror suspiciuni de boală în care observați la porcii din gospodărie o stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) sau moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt“.

De asemenea, aceștia punctează că persoanele care contribuie la răspândirea bolii riscă închisoare de la 3 luni la 6 ani.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.