ECONOMIC 18 mai 2018

Motivele desființării pieței din Simeria, dezbătute în Consiliul local

de Geanina Lupșa | 1202 vizualizări

Reprezentanții primăriei sunt de părere că pentru dezvoltarea orașului este nevoie de alte funcțiuni în zona respectivă

Ideea desființării pieței mici din cartierul Simeria a fost dezbătută de consilierii locali ai municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul ședinței extraordinare din data de 17 mai. Autoritățile subliniază ideea că metoda de a funcționa ca piață este una neeconomicoasă.

În încheierea ședinței extraordinare ce a avut loc miercuri, 17 mai, consilierul local, Liviu Comăneci a adus în discuție problema cu privire la desființarea pieței din cartierul Simeria. Acesta a precizat faptul că ar trebui să se țină cont de doleanțele oamenilor din zonă, dar și de faptul că în cartier nu există o altă piață.

,,M-au contactat ieri mai mulți oameni, care am înțeles că au strâns și semnături, vreo 2000 de semnături pentru piața respectivă. Eu i-am ascultat cu atenție și spun că poate au dreptate, pentru că Simeria nu are altă piață, deci să coboare de acolo la o altă piață, sunt mulți oameni bătrâni în Simeria, unii chiar nu pot face treaba asta, e destul de greu să cobori pentru un kilogram de roșii, să cumperi din piața din centru. Sunt foarte revoltați Aș vrea să întreb, ce se face acolo? De ce se desființează această piață? Și de ce nu se face o dezbatere pe această temă cu populația din Simeria? Să vedem ce vor oamenii până la urmă, dacă ei vor piață, haideți să le lăsăm piața.”- a spus în cadrul ședinței consilierul local, Liviu Comăneci.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a menționat la ședința din 17 mai, faptul că li se va prelungi contractul, atât producătorilor, cât și comercianților din piață, pe o perioadă de un an de zile, după care se va o găsi o cale de a rezolvare pentru negustorii din zonă.

,,Această piață s-a desființat ca urmare a expirării contractului cu TEGA, firma care asigura serviciile de administrare a piețelor. Noi am scos atât piața din cartierul Simeria, cât și piața de la gară din lista piețelor la care TEGA este administrator. De ce? Fiindcă aceste două piețe au fost cu pierderi, sunt în continuare cu pierderi, pentru că dacă au statut de piață, atunci trebuie asigurate serviciile de curățenie, apă, curent electric, iar acestea au fost asigurate prin TEGA. În piața din Simeria sunt doi producători și sunt 6 buticuri, deci nu este piață la modul concret. Noi i-am asigurat pe toți care vând în piața respectivă, astfel pentru un an au asigurată continuitatea, chiar dacă încă nu am făcut contract cu ei, pentru că sunt niște probleme juridice care trebuie clarificate, iar după se vor face aceste contracte, ei pentru un an au dreptul să își continue activitatea. Ieri au depus semnăturile, și aici se vehiculează mai multe cifre, eu am primit 700 de semnături, nu le-am primit încă, dar cei care le-au adus au zis că sunt 700, nu 2000. Nu i-a alungat nimeni din piață, își continuă activitatea, i-am ajutat să se organizeze în așa fel încât să poată să acceadă la curent electric în continuare. Vom găsi în decursul acestui an o rezolvare pentru această problemă”, a spus la ședință, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

,,Modalitatea de a funcționa ca piață este una neeconomicoasă”

Printre argumentele pro desființării pieței aduse de reprezentanții primăriei, se numără atât necesitatea asigurării altor funcțiunii în zona pieței în vederea dezvoltării orașului , cât și ideea că ,,modalitatea de a funcționa ca piață este una neeconomicoasă”.

,,În aceste cartiere trebuie să asigurăm și alte funcțiuni, considerăm că modalitatea de comerț prin buticuri este una deja demodată, în alte zone ale orașului au dispărut aceste buticuri. Sunt convins că o să găsim o modalitate de rezolvare pentru dânșii, iar pentru producători, sigur vom face alte mese și vor continua activitatea, bineînțeles, printr-o metodă mai economicoasă. La un moment dat vor trebui să facă un contract separat cu Electrica, să se comporte ca și comercianți individuali. Modalitatea de a funcționa ca și piață a fost una neeconomicoasă” a subliniat Tóth-Birtan Csaba.

Așadar, comercianții și producătorii din piața aflată în cartierul Simeria își vor mai continua activitatea  pe parcursul unui an, după care urmează să aibă loc o reamenajare a spațiului.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 21 mai 2018
si se va ctitori probabil alta cladire aproape inutila cum sint incubatorul, centrul de afaceri, sala polivalenta, etc ca sa isi ia careva dijma
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.