ECONOMIC 1 septembrie 2021

Economia la negru, pusă la zid de prefect, în urma discuțiilor cu antreprenorii

de Iulia Drăghici - Taraș | 1772 vizualizări

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că și-a făcut un obiectiv ca, prin intermediul instituțiilor abilitate din subordine, să declare război acelor întreprinzători care încalcă legea, fac concurență neloială și nu își declară toate veniturile. Demersul pornește în urma consultărilor cu oamenii de afaceri din județ. 

După ce și-a preluat mandatul, prefectul Ráduly István a dat startul unor întâlniri față în față cu întreprinzători din județul Covasna. În urma celor șase întrevederi cu oamenii de afaceri români și maghiari, concluzia a fost că o mare problemă cu care se confruntă aceștia este, pe lângă lipsa forței de muncă, și concurența neloială. 

Nu am fost informat de probleme majore, deși recunosc că m-am gândit că mulți se vor plânge de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de exemplu. În schimb au existat alte probleme la care nu mă așteptam: au fost relatate numeroase cazuri legate de lipsa forței de muncă, în special a forței de muncă calificate, iar - de multe ori - oamenii care sunt instruiți la locul de muncă, odată ce au învățat meseria, pur și simplu pleacă. În acest sens, mai mulți întreprinzători au solicitat adoptarea unei legi care să prevadă obligativitatea de a lucra pentru firma finanțatoare cel puțin atât timp cât se recuperează costurile de formare. Unii antreprenori au atras atenția asupra creșterii fără precedent a costului materialelor de construcții, care ar putea duce la blocarea investițiilor publice. Acest lucru a fost adus în atenția ministerului, care nu poate interveni, bineînțeles, asupra prețurilor de pe piață, dar a introdus facilități pentru ca primăriile să poate continua lucrările începute”, a declarat marți, într-o conferință de presă, prefectul.

O altă problemă a fost cea legată de acele afaceri care nu își înregistrează activitatea legal și, pentru că nu plătesc taxe și impozite, pot să dea prețuri mai mici și să îi dezavantajeze astfel pe cei care respectă legea. În plus, oamenii de afaceri i-au spus prefectului și că, în general, autoritățile fac multe controalele tot la acei întreprinzători care și-au înregistrat companiile, nu la cele din economia neagră. 

Să nu cumva să se creadă că nu se știe într-o localitate mică cine măsoară rachiul în curtea proprie, sau cine prestează alte activități ilicite la capătul satului. Nu este vorba doar de faptul că acești oameni fraudează taxele, ci și de faptul că, în mod evident, pot furniza servicii mai ieftine și, în acest fel, pot falimenta întreprinzătorii cinstiți, care respectă legea”, a explicat prefectul, context în care a punctat că va lua legătura cu toate instituțiile abilitate să ia măsuri împotriva muncii la negru, deoarece aceasta „reprezintă o amenințare pentru angajați și dăunează economiei”. 

Tot reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că aceasta nu e o misiune ușoară, pentru că uneori activitățile la negru sunt greu de probat, însă nu este nici imposibilă, mai ales dacă se va baza pe o cooperare între cetățeni și autorități. 

Prefectul a spus și că întâlnirile cu antreprenorii vor continua și în perioada următoare, pentru că sunt surse bune de informații pentru a cunoaște realitatea din teritoriu.

Sursa foto: Facebook/ Ráduly István

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.