ECONOMIC 7 iunie 2022

Directorul APIA Covasna: „Avem un potențial deosebit pentru agricultura ecologică”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1196 vizualizări

Județul Covasna ar putea beneficia foarte mult de pe urma agriculturii ecologice, pentru că zona are un potențial ridicat, mai ales că toate pășunile respectă acest standard, a spus, într-o conferință de presă, directorul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), Marius Popica. 

Potrivit acestuia, în prezent cam 12% din partea de pășune a județului Covasna este folosită pentru agricultura ecologică și doar 3% din partea de arabil. 

Avem un potențial deosebit pentru agricultura ecologică. Facem eforturi foarte mari, pentru că jumătate din suprafața județului este teren arabil, jumătate sunt pășuni. Practic, toate pășunile din județul Covasna sunt ecologice. Nimeni nu dă cu chimicale și nu tratează pășunile în județul nostru. Și în restul țării, decât foarte puțini tratează sau dau îngrășăminte chimice pe pășuni. Aici vine rolul nostru, să încercăm să îi convingem pe fermieri să acceseze și sumele necesare pentru agricultura ecologică. Aici, pe următorul plan, 2023 – 2027, vor fi sume considerabile pentru agricultura ecologică. Dar trebuie să instruim foarte bine fermierii, că sunt niște cerințe, niște organisme de certificare ecologică. Ei vin și verifică dacă fermierul într-adevăr respectă condițiile aferente agriculturii ecologice. Îmi pare rău că în județ nu avem un organism de certificare, fundația LAM a avut o primă încercare, dar până la urmă nu s-a finalizat, pentru că așa era mult mai simplu să încercăm să ajutăm fermierii și să creștem agricultura ecologică. Nu avem suprafețe mari de teren și noi trebuie să compensăm prin subvenții suplimentare, să venim cu agricultură ecologică, să venim cu alte măsuri să poată fermierul să se dezvolte bine și aici”, a spus directorul APIA, Marius Popica. 

Acesta a spus în același context că o șansă bună pe care o are județul Covasna stă în resursa umană, pentru că aici sunt mulți specialiști și ingineri agronomi privatizați, datorită cărora fermierii covăsneni „au învățat să cânte după note și nu după ureche” și încep să lucreze după tehnici eficiente și mai noi. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.