ECONOMIC 5 septembrie 2018

Direcția Agricolă Covasna arată motive de îngrijorare în criza pestei porcine africane

de Iulia Drăghici - Taraș | 1091 vizualizări

Reprezentanții Ministerului Agriculturii în județ spun că sunt șanse mari ca boala să ajungă și aici

Pesta porcină africană este motiv clar de îngrijorare și pentru reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Covasna, a transmis marți, într-o conferință de presă, director executiv, ing. Könczei Csaba.

„Suntem foarte îngrijorați. Acum o săptămână, am zis că avem 50% șanse de a scăpa, ca și județ, dar având în vedere evoluția pestei porcine de alaltăieri, ieri și având în vedere apariția focarelor în județul Buzău, care nu e nici la 100 de kilometri de granița județului, sunt mult mai îngrijorat. Am avut discuții la nivel de Prefectură, DSV și a altor factori decizionali în județ. Direcția Agricolă nu are atribuții directe în acest sens, ci DSV-ul, dar trebuie să vă reamintesc că și acum am trei oameni la un filtru din județul Galați, detașați. (...) E gravă situația. (...) Am avut mari speranțe că scăpăm. Dacă nu apărea acest focar în Buzău, prin noiembrie ar fi fost mai frig și deja evoluția se încetinea. Eu sper și acum că munții o să fie un cordon de apărare, cât de cât, dar apariția acestui focar atât de aproape e o problemă”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al Direcției Agricole Județene (DAJ) Covasna, ing. Könczei Csaba.

Acesta a punctat de asemenea că pericolul cel mai mare în răspândirea bolii îl reprezintă, așa cum s-a dovedit și în cazul focarelor din Buzău, factorul uman, care nu conștientizează gravitatea situației.

„Problema destul de gravă este că avem efective de suine care nu sunt înregistrate. Aici e problema mare. Că nu pot fi identificate. Aici mai mult fermierii, gospodarii sunt de vină. (...) Aici am mare temere: că oamenii nu respectă procedurile de identificare și crotaliere. Dar și medicul veterinar ar trebui să știe. (...) Deci asta este o problemă: neglijența factorului uman. Și mai e problema că se circulă și că nu se respectă indicațiile de a nu transporta sau aduce carne, de a nu cumpăra din zona respectivă porc viu”, a spus directorul DAJ Covasna.

Acesta a mai precizat că în observațiile luate din teren, a constatat că cetățenii se gândesc serios la tăierea porcilor, înainte ca virusul să își facă apariția.

„Oamenii au început deja să se gândească să își taie porcii să îi pună în congelator. Și aceasta este o metodă eficientă de a stopa sau de a face evoluția (n.red. bolii) mai lentă. (...) Eu nu zic că încurajez (n.red. tăierea porcilor), nu am acest drept, dar decât să fie forțat să îl taie și să îl îngroape, atunci mai bine îl taie acum”, a precizat Könczei Csaba.

În evidențele Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna figurează 42.500 de suine, dintre care 6.600 aparținând celor 7 ferme autorizate din județ.

Pesta porcină africană este, potrivit ANSVSA, o boală foarte gravă, care produce efecte economice și sociale importante. Maladia nu afectează oamenii, însă poate fi răspândită prin intermediul acestora. Până în prezent, nu există niciun vaccin și mortalitatea la animalele afectate este de 100%.  

Boala evoluează în prezent în 11 județe, în 167 de localități, cu un număr total de 783 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați, până la data celui mai recent bilanț ANSVSA, din 29 august, peste 123.000 de porci afectați de boală.

Reprezentanții autoritățile mai subliniază că „este imperios necesar de a anunța medicul veterinar din localitate sau D.S.V.S.A. Covasna (nr. tel. 0722700699) în cazul oricăror suspiciuni de boală în care observați la porcii din gospodărie o stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) sau moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt”.

De asemenea, autoritățile punctează că persoanele care contribuie la răspândirea bolii riscă închisoare de la 3 luni la 6 ani.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.