ECONOMIC 12 iulie 2019

Cum se explică creșterea prețului la cartof

de Daniela Luca | 1172 vizualizări

Agricultorii covăsneni vor avea recolte similare cu cele de anul trecut, spun specialiștii 

Faptul că s-a scumpit cartoful nu este un secret. Covăsnenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, indiferent dacă aleg să își facă cumpărăturile de la un magazin sau de la piață. Specialiștii spun că această creștere este normală pentru perioada în care ne aflăm, însă prețul se va definitiva în perioada următoare în funcție de piață. 

„Prețul este format la ora actuală de cerere și ofertă. Având în vedere că anul trecut în marea majoritate a țărilor producătoare de cartofi a Uniunii Europene nu au avut o producție prea bună, la noi s-au terminat mai repede cartofii și acum nu prea mai sunt. Au apărut cartofii noi și acesta este deocamdată prețul. La ora asta este cel mai mare preț la cartof, dar așa e în fiecare an. Putem vorbi despre preț undeva peste o lună pentru că atunci vedem cum se mișcă piața, iar acum este o perioadă mai specială din acest punct de vedere”, ne-a declarat directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba. 

În ceea ce privește producția de cartofi de anul acesta, specialistul spune că va fi similară cu cea de anul trecut. 

„Bineînțeles că n-o să fie producția din 2017, dar va fi o producție normală, cel puțin la estimările făcute în ultima perioadă. Și restul culturilor se prezintă destul de bine, deci nu o să ieșim din normal. Nu va fi nici o producție excelentă, dar în limitele normale”, a mai adăugat Könczei Csaba.

La începutul lunii iunie, din cauza ploilor abundente și a umidității în exces culturile agricole erau în pericol, mai ales cele de cartofi și de cereale. Agricultorii covăsneni erau îngrijorați pentru că din cauza vremii nefavorabile utilajele nu puteau intra pe câmp, ceea ce făcea ca tratarea fitosanitară a culturilor să fie aproape imposibilă. Cu toate acestea, situația a revenit la normal, spune Könczei Csaba, iar producția nu a fost diminuată procentual din cauza fluctuațiilor necorespunzătoare ale vremii. 

Și anul trecut vremea nefavorabilă pentru agricultură părea să zădărnicească munca fermierilor covăsneni. Seceta și inundațiile le-au dat bătăi de cap în 2018, însă cu toate acestea producția a fost peste așteptări. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.