CCI Covasna critică legea cu plafonarea cash-ului
„Am sentimentul că au făcut această lege ca să amendeze, nu să rezolve evaziunea”
Peste 460 de firme mici din județul Covasna ar avea cu siguranță de suferit din cauza limitării plăților cash impuse de noile modificări legislative, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András, marți, într-o conferință de presă. Acesta a precizat și că măsurile nu doar că nu au logică și vor face prea puțin în lupta contra evaziunii fiscale, dar vin și cu aberații.
„În ultima perioadă, am avut întâlniri cu mai mulți antreprenori, mai ales din domeniul comerțului, care m-au întrebat: de ce s-au instituit aceste măsuri și cum ajută acestea la reducerea comerțului la negru? Pentru că cei care vor să lucreze la negru, lucrează la negru, indiferent de ce prevede legea. În schimb, cei care lucrează corect, iar eu consider că în județul Covasna firmele lucrează corect, vor avea o viață mai grea din cauza acestor limitări. (...) Prin această măsură se destramă acel echilibru care exista până acum și care ajuta la a ține în frâu niște costuri. (...) Legea nici nu a intrat în vigoare și deja unele bănci au anunțat că vor crește comisioanele. Pentru că pot. Pentru că guvernul le-a oferit un fel de monopol”, a spus președintele CCI Covasna.
Schimbările vor afecta cel mai mult firmele de sat, a mai declarat acesta, și a dat exemplul magazinelor mici. Pentru acestea, vor interveni costuri suplimentare, financiare și de timp, impuse de nevoia de a merge la orașe, unde băncile au sediile, pentru a depune numerarul, dar și de comisioanele suplimentare.
În această idee, statisticile arată că în județul Covasna, în afara orașelor, sunt 463 de firme care se ocupă de comerț cu amănuntul și care au mai puțin de 10 angajați.
„În această lege sunt niște aberații, sub forma unor amenzi foarte mari. (...) Nu prea înțelegem rostul acestor prevederi, în afară de faptul că ne supun la niște cheltuieli suplimentare, pierdere de timp și oricum nu avem, că avem personal redus, că nu ne permitem să avem oameni cât ar trebui, cum e la stat. (...) Dacă nu poți să controlezi evaziunea mare, cu TVA-ul, unde ai putea rezolva mai simplu, atunci vii și vrei să numeri banii la toți întreprinzătorii? (...) Am sentimentul că au făcut această lege ca să amendeze, nu să rezolve evaziunea”, a declarat președintele CCI Covasna.
Tot acesta a spus și că textul de lege este și greoi, dar și interpretabil.
„Problema nu o să se rezolve. Cei care lucrează la negru vor lucra în continuare, iar cei cinstiți vor fi împovărați. E o parodie a ceea înseamnă legiferare. Foarte dificil de citit și înțeles. Și pentru mine. Nu știu cum vor interpreta cei care vor aplica”, a mai spus Edler András.
Schimbări după discuțiile în spațiul public
Pe de altă parte, discuțiile din spațiul public pe acest subiect au ajuns, se pare, și la guvern, care se pregătește să vină cu o serie de modificări. Un anunț în acest sens l-a făcut tot marți premierul Marcel Ciolacu.
„Am spus că voi fi mereu alături de micii întreprinzători și de oamenii simpli, fără excepție. În ultimele zile am avut mai multe discuții cu aceștia, cât și cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sistemului bancar. Și mi-au spus anumite lucruri de bun simț legate de măsurile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor legate de cash. Acești oameni nu sunt evazioniști, ci sunt cei pe umerii cărora se sprijină această țară!
Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!
Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.
Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!”, a fost mesajul transmis marți de premier, publicat și pe pagina de Facebook a Guvernului României.
Potrivit pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament, de luna aceasta vor fi reduse plăţile cash la companii şi persoane fizice.
„Plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei”, scrie financialintelligence.ro.
Schimbările sunt cuprinse în Legea 296 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.