ECONOMIC 13 iunie 2018

Bazele sportive şi de agrement din Sfântu Gheorghe, pierderi de peste 1,8 milioane de lei

de Geanina Lupșa | 1525 vizualizări

Societatea Sepsi Rekreativ, care administrează bazele sportive şi de agrement aflate în proprietatea municipiului Sfântu Gheorghe, a înregistrat anul trecut pierderi de peste 1,8 milioane de lei, generate în principal de costurile de întreţinere, relevă un bilanţ postat pe pagina Primăriei.

Potrivit acestuia, încasările Sepsi Rekreativ, rezultate din funcţionarea bazei de înot, a ştrandului municipal, sălii de sport, patinoarelor artificiale, a terenurilor de tenis şi sălii polivalente Arena Sepsi, precum şi a pârtiilor de schi şi spa-ului din staţiunea Şugaş Băi, au fost de peste 1,5 milioane de lei în 2017, în timp ce cheltuielile s-au cifrat la circa 3,4 milioane de lei, prin urmare pierderea suportată din bugetul local a fost de peste 1,8 milioane de lei.

Directorul general al Sepsi Rekreativ, Bodor Lorand a declarat marţi pentru AGERPRES, că pierderile nu au rezultat nicidecum dintr-un „management defectuos“ sau din lipsă de interes, ci dintr-o serie de motive obiective, în principal din cauza cheltuielilor mari de întreţinere a acestor spaţii.

„Spre exemplu, legislaţia nu permite Sepsi Rekreativ să nu plătească impozit pe terenuri şi clădiri, deşi acţionarul majoritar este municipalitatea, iar acesta se ridică la o sumă foarte mare (...) Avem probleme la baza de înot, care funcţionează într-o clădire veche şi are mari pierderi de energie. Aici trebuie să asigurăm căldură pe timpul iernii, trebuie să încălzim apa din piscină pentru că nu putem ţine oamenii în frig (...) La începutul acestei luni am deschis şi ştrandul municipal, dar vremea nu ne ajută deloc (...) Arena Sepsi, care a fost pusă în funcţiune anul trecut, este un mare consumator de energie, dar noi sperăm ca până în noiembrie să obţinem autorizaţie de funcţionare şi pentru activităţi cultural-artistice pe lângă cele sportive, ca să putem creşte veniturile (...) Şi, nu în ultimul rând, numai noi ştim cât ne costă efectiv punerea în funcţiune şi întreţinerea pârtiilor de schi de la Şugaş Băi pe timpul iernii“, a declarat Bodor Lorand.

Directorul Sepsi Rekreativ a mai spus că aceste servicii publice ar putea deveni rentabile doar în condiţiile în care s-ar practica nişte tarife care ar depăşi pragul actual de suportabilitate al populaţiei.

„Încasările noastre au înregistrat creşteri de la an la an, iar pentru anul acesta prognozăm o majorare de 5% faţă de anul trecut (...) Desigur, am putea face profit, dar dacă ridicăm tarifele nu ştiu cine ar mai veni (...) De fapt, activitatea noastră are, oarecum, un iz social, pentru că ideea este ca cetăţenii să aibă acces la aceste baze sportive şi de agrement şi să creştem o naţiune sănătoasă. După cum se poate vedea, acestea sunt bine întreţinute, nu sunt lăsate în paragină“, a mai spus Bodor Lorand.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat în repetate rânduri că serviciile culturale şi recreative sunt importante pentru comunitate, în acest caz nefiind vorba despre o „pierdere“, ci despre o investiţie în viitorul locuitorilor oraşului.

„Noi am preluat şi de la stat, dar şi din sfera privată, anumite sarcini  care în alte oraşe mari sunt în sarcina statului sau în sarcina sferei private (...)  De exemplu, pentru ca în municipiul Sfântu Gheorghe să existe cinematograf a trebuit să facem noi, Primăria, o investiţie. La fel, pot spune despre ştrand, despre baza de schi de la Şugaş Băi, despre teatre (...) Eu consider că aceste decizii sunt importante, că aceste servicii culturale, servicii care ţin de petrecerea timpului liber, sunt importante pentru comunitate (...) La ştrand, anul trecut au fost 18.268 de copii, 18.409 adulţi şi 1666 de pensionari, iar la pârtia de schi  au fost vândute 6.769 de abonamente (...) Eu cred că aceste cifre arată faptul că era nevoie de aceste investiţii“, a declarat primarul Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 13 iunie 2018
Ar fi foarte interesant de vazut care sunt pierderile pe fiecare obiectiv in parte. Eu cred că, la prețurile practicate ștrandul municipal nu are pierderi prea mari sau deloc. Dacă prețurile la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.