We did it, Covasna!
Cei peste 2.500 de voluntari covăsneni au strâns sâmbătă peste 2.100 de saci de gunoi în prima acţiune „Let's do it, Romania!”
Peste 2.500 de voluntari în 80 de echipe, care au strâns peste 2.100 de saci cu gunoi - așa arată bilanțul celei mai mari acțiuni de ecologizare care a avut loc vreodată în județul Covasna.
Evenimentul s-a derulat sâmbătă, în cadrul proiectului „Let's do it, Romania!”, lansat la nivel național drept cea mai mare inițiativă de ecologizare, și a atras o mulțime de voluntari din Sfântu-Gheorghe și din județ, rezultatele fiind peste așteptările organizatorilor.
Ziua a început sâmbătă dimineața în jurul orei opt, când voluntari ai Asociaţiilor Ecou şi Harit au pregătit Parcul Elisabeta pentru marea curățenie. Voluntarii și-au făcut apariția începând de la ora 9:30, au fost echipaţi cu mănuşi, saci şi săpun lichid, au urmat instructajul de siguranţă şi au primit traseele din jurul oraşului Sfântu-Gheorghe. Aceeaşi acţiune s-a desfăşurat simultan în Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Baraolt şi Covasna.
De la punctele de plecare, voluntarii au urmat fiecare, în echipe, câte un traseu bine stabilit. Astfel, în jurul municipiului Sfântu-Gheorghe organizatorii au identificat 12 trasee (spre Şugaş Băi, spre Vâlcele, spre Arcuş, spre Ilieni).
La prânz, majoritatea echipelor adunaseră deja atâtea gunoaie încât au rămas fără saci menajeri, astfel că a fost nevoie de o suplimentare a lor.
Deșeurile găsite au fost dintre cele mai diverse și mai indezirabile, multe lăsate în urmă chiar în spațiile pe care fiecare dintre noi le ocupăm când mergem la iarbă verde.
PET-uri, cârpe, nailoane, cutii, sticle, pamperși, gama deșeurilor colectate de voluntari a fost una extrem de colorată, și nu în sensul bun al cuvântului.
Succesul a constat tocmai în curățarea unei suprafețe atât de mari și mesajul transmis de cei care s-au implicat, acela de a ne păstra mediul mai curat.
„Mi-a plăcut, am mers prin pădure cu echipa mea, am găsit tot felul de gunoaie, unele scârboase, și sper că dacă se mai organizează o asemenea acțiune, să nu mai găsim așa ceva, chiar deloc”, a spus Alex, unul dintre voluntari.
„Rezultatele au fost peste așteptările noastre, am avut 2.500 de voluntari deși ne-am așteptat la mai puțini. Sfântu Gheorghe a fost fruntaș, un exemplu, aici au venit cei mai mulți iar rezultatele au fost pe măsură. În restul județului, școlile au fost foarte încântate și ne-au sprijit, ca și cei de la Agenția pentru Protecția Mediului, care au venit pe trasee și au organizat selecția de deșeuri pe depozite temporare. A fost un succes și este impresionant cât de multă lume s-a mobilizat”, a spus Alexandra Bârzan, unul dintre organizatori.
În programul „Let's Do It, Covasna!” s-au implicat următoarele instituţii: ISU Covasna, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna, Serviciul de Intervenţie Rapidă, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Liceul Szekely Miko, Liceul Mikes Kelemen, Şcoala Generală Varodi Jozsef, Şcoala Generală Ady Endre, Şcoala Generală Turoczi Mozes, Şcoala Generală Kalnoky Ludmila, Şcoala Specială Olteni, Liceul de Artă Plugor Sandor, Clubul de Paintball PPZ, Grup Şcolar Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Grupul Şcolar Korosi Csoma Sandor, Inspectoratul Şcolar Judeţean. De asemenea, au fost active în proiect şcoli şi primării din localităţile: Aita Mare, Aita Medie, Arcuş, Barcani, Chichiş, Estelnic, Ilieni, Sita Buzăului, Poian, Valea Crişului şi Filia. Civiliada a fost de asemenea foarte activă. Au fost pe teren voluntari ai ONG-urilor Pentru Comunitate, Go Red, Ecou, Harit, SZIT, Pronobis, BISZ, EDISZ, FIKOSZ, KVISZ, Bodvaj, Feszekrako, Kiss.
Grupul Seri Albastre va organiza un concert gratuit în parcul Castelului de la Arcuş pentru voluntarii programului „Let's Do It, Romania!”, în data de 12 octombrie.
Coordonatori acţiunii din 25 septembrie au fost Alexandra Bârzan, Kelemen Eva-Orsolya, Kerestely Csaba şi Emil Pantelimon, alături de echipele de voluntari de la Asociaţia Ecou şi Harit.