VIDEO Proiectul sistemului de management al deșeurilor covăsnenilor, finalizat oficial
Notificarea a venit de la Ministerul Fondurilor Europene
Consiliul Județean Covasna a primit vineri, 4 mai o notificare de la Ministerului Fondurilor Europene prin care realizarea sistemului de management al deșeurilor a fost declarată oficial încheiată.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, în cadrul proiectului Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, la programul de ecologizare au contribuit 3 lucrări importante, și anume: închiderea a 4 depozite urbane neecologice din Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, construirea unei stații de transfer pentru deșeuri la Târgu Secuiesc, a cărei capacitate este de aproximativ 8000 de tone pe an, și operaționalizarea Centrului de management integrat al deșeurilor din localitatea Leț.
,,Vineri, 4 mai, am primit o notificare din partea Ministerului Fondurilor Europene prin care ne informează că realizarea sistemului de management al deșeurilor din județul nostru este considerată oficial încheiată. Asta înseamnă un proiect de 10 ani de zile, pentru că în 2008 am început acest proiect. În 2010, pe data de 17 septembrie am semnat contractul de finanțare. O să enumăr 3 lucrări importante din acest proiect, și anume: închiderea a 4 depozite urbane de la Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, o construire de stație de transfer în localitatea Târgu Secuiesc și construirea și darea în funcțiune a centrului de management integrat al deșeurilor în localitatea Leț. Asta înseamnă în total 20 de milioane de euro, proiect european, din care 11% a fost contribuție proprie a Consiliului Județean Covasna”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Județul Covasna este singurul județ din centrul țării în care funcționează sistemul de management integrat al deșeurilor.
,,În ultimii 10 ani, în România au fost 32 de proiecte europene, dintre care 4 județe au finalizat Argeș, Bistrița, Botoșani și Covasna. În regiunea centru, suntem singurii, nu numai primii unde funcționează acest sistem”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Covasna.
Educația ecologică în atenția autorităților
Consiliul Județean Covasna încurajează educația copiilor cu privire la protecția mediului și participarea acestora la diferite activități de ecologizare. În acest sens, aproximativ 1000 de copii de la mai multe școli din județ au participat la activitate prin care au vizitat uzina de la Leț. În continuare autoritățile vor să organizeze activități pentru educarea adulților în domeniul ecologiei, începând cu pensionarii.
,,Singura soluție să salvăm viitorul este, în primul rând, educația copiilor(…)Țelul nostru este unul singur: pământul nostru natal să îl păstrăm și să îl curățăm de deșeurile noastre”, a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Ca un avertisment general, președintele Consiliului Județean Covasna a precizat timpul necesar descompunerii unor obiecte pe care multă lume le aruncă zilnic, așadar:
Hârtia igienică are nevoie de o lună de zile pentru a se descompune, plasele de plastic au nevoie de 10-20 de ani, dozele au nevoie de 200 de ani, scutecele pentru copii se descompun în 450 de ani, între 100-1000 de ani se descompun tacâmurile din plastic, sticla se descompune în 4000 de ani, asta doar în cazul în care se află într-un ocean, altfel aceasta nu se descompune niciodată.