ECOLOGIE 14 iunie 2019

Unde se aruncă uleiul uzat la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3207 vizualizări

Lunar se strâng între 50 și 100 de litri în punctele de colectare ale Tega 

Regulile de bun simț și cele ale protecției mediului spun că uleiul alimentar uzat trebuie aruncat în spații special amenajate, nicidecum la chiuvetă sau în natură. La Sfântu Gheorghe, compania de salubritate Tega are patru astfel de locații de colectare.

Acestea sunt situate în fosta piață din Simeria, în fosta piață de la Gară, respectiv pe strada Vântului, în Piața Centrală din oraș, dar și la sediul companiei din strada Energiei.

Lunar se strâng între 50 și 100 de litri de ulei, spun reprezentanții Tega. Cantitatea este apoi predată unei firme specializate în colectarea uleiului folosit.

Oamenii sunt în general obișnuiți și știu să folosească aceste spații. Unii dau acest ulei de mâncare la animale. Sper că nu mai sunt persoane care îl aruncă în chiuvetă. Recomandarea noastră este să îl aducă în aceste spații special amenajate”, ne-a declarat directorul Tega, Máthé László.

Potrivit acestuia, sunt și firme din Sfântu Gheorghe care aruncă uleiul uzat în containere speciale de la Tega. Totodată, acesta a amintit că și de Zilele Sfântu Gheorghe, Tega a pus la dispoziția comercianților mai multe butoaie speciale, în care s-au colectat peste 200 de litri de ulei uzat.

Pe lângă spațiile puse la dispoziție de Tega, locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe pot arunca uleiul uzat și la punctul de colectare din benzinăria MOL situată în Bulevardul 1 Decembrie 1918. Potrivit site-ului oficial, MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educaţia civică privind acest subiect.

Uleiul colectat de aici este preluat de o firmă specializată, care îl reciclează. „Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităţilor, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină)”, scrie pe site-ul benzinăriei.

Specialiștii în protecția mediului spun că uleiul aruncat incorect, în natură sau în chiuvetă, are efecte nocive devastatoare.

„Odată ajuns în sistemul de canalizare, uleiul înfundă țevile de canalizare și produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare. (...) Mai mult decât atât, un litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, cam cât i-ar trebui unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. Uleiul care ajunge în sol râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil, iar cel care este deversat în apă formează o peliculă deasupra acesteia și oprește oxigenul să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo, deci acestea mor”, scrie pe site-ul Green Report. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.