ECOLOGIE 29 august 2011

Primii din judeţ! Succes ecologic la Baraolt

de Monica Vrânceanu | 587 vizualizări

Primăria a reuşit să finalizeze închiderea fostei groape de gunoi

Primăria Baraolt este prima din județ care a reușit să închidă definitiv și să finalizeze procedurile pentru monitorizarea fostei groape de gunoi. Urmând directivele impuse în acest sens de către Uniunea Europeană, mai multe localități din județul Covasna care aveau gropi de gunoi au sistat în urmă cu doi ani depozitările de deșeuri, însă vechile gropi au rămas, chiar dacă au intrat în proces de ecologiazare.

La Baraolt însă, administrația locală a investit 30.000 de lei în lucrările de astupare a vechii gropi – peste 400 de mașini cântărind fiecare 40 de tone. Între timp însă, materialele depozitate timp de 20 de ani în groapa de gunoi au fost sortate, astfel că de aici au fost reciclate mai multe tone de plastic și sticlă, valorificate apoi de către autoritățile locale și reinvestite în ecologizarea gropii.

”S-a colaborat în această ecologizare cu toate instituțiile abilitate – inclusiv Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, nu s-au mai depus gunoaie, s-a îngrădit perimetrul și s-a organizat pază permanentă. În tot acest timp, s-au făcut depuneri de pământ conform cerințelor de ecologizare – mai multe straturi, iar peste terenul nivelat – 1,2 hectare, s-au plantat 1,5 tone de iarbă. Cred că este o reușită pentru Baraolt, mai ales că înainte de închidere nu era o imagine deloc frumoasă groapa de gunoi la intrarea în oraș”, a explicat primarul Nagy Istvan.

Potrivit acestuia, mișcarea următoare o reprezintă amplasarea unor rigole de scurgeri a apelor pluviale și cimentarea unui spațiu necesar altor activități. În prezent, deșeurile de la Baraolt sunt depozitate la Tega Sfântu-Gheorghe, în baza unui contract existent în acest sens, astfel că la Baraolt nu se mai depozitează niciun fel de deșeu.

Reprezentantul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că Baraoltul reprezintă într-adevăr un exemplu pentru orașele care au trebuit să-și închidă și ecologizeze gropile de gunoi, fiind primul din județ care a ajuns la etapa finală de supraveghere a ecologizării. Conform regulilor, fosta groapă de gunoi va fi menținută sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp, pentru a se evalua apoi și impactul asupra mediului, ca urmare a faptului că ani la rând solul a fost poluat prin depunerea deșeurilor.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.