Peste 2,3 milioane de lei pentru protecția naturii din zona Balvanyos
Asociația „Vinca Minor” implementează un proiect european în Situl Natura 2000 – Ciomad -Balvanyos
Peste 2,3 milioane de lei vor fi investiți în următorii doi ani într-o serie de măsuri de management conservativ în situl Natura 2000 Ciomad-Balvanyos. Fondurile europene au fost atrase de Asociația Vinca Minor, care până recent a avut în custodie zona protejată.
Ca obiectiv general, proiectul își propune „creşterea gradului de protecţie și conservare a biodiversităţii în situl Natura 2000 Ciomad-Balvanyos, prin implementarea unor măsuri de management din Planul de management al sitului”, arată proiectul, prezentat miercuri, de către reprezentanții Asociației Vinca Minor, într-o conferință de presă.
Printre rezultatele scontate în urma aplicării acestui proiect, se numără: amplasarea a 23 de panouri de avertizare, elaborarea unei baze de date despre arborii bătrâni, indigeni, un studiu despre habitatele turbăriei, dar și un altul despre tendințele speciilor invazive în sit, construirea a trei puncte închise de colectare a deșeurilor pentru a limita conflictul om-urs, amenajarea unui traseu turistic cu panouri, indicatoare, bănci, scări, balustrade, crearea a trei locuri de odihnă amenajate cu mese, bănci, locuri pentru foc, organizarea a 24 activităţi de educaţie ecologică în şcolile din Bixad și Turia, respectiv a 6 activităţi de educaţie ecologică pe traseele tematice din sit, realizarea unui film documentar despre sit și organizarea a două forumuri cu localnicii din Turia și Bixad.
„Consultăm localnicii și factorii interesați în continuare. Acest aspect este foarte important în cadrul activității custodiei, pentru că din experiența de 10 ani am învățat că dacă nu avem lângă noi parteneri pe cei care sunt sau care fac ceva în sit, șansele de a ajunge la implementarea măsurilor de protecția naturii au o tendință către zero. Deci consultarea localnicilor este foarte importantă”, a spus managerul de proiect, Para Zoltán-Róbert.
Totodată, coordonatorii proiectului spun că vor lucra și la actualizarea paginii web a sitului, dar și la instruirea personalului care administrează ariile protejate.
La conferința de presă au fost prezenți și doi reprezentanți ai Agenției Naționale a Ariilor Protejate, din subordinea Ministerului Mediului, instituție care este în prezent custodele sitului. Totuși, aceștia au participat doar în calitate de observatori, fără să comenteze în niciun fel proiectul. „Nu avem voie să zicem nimic”, s-au scăpat aceștia, dar după ce au subliniat că măsurile aplicate sunt în beneficiul naturii, nu în cel al instituției pe care ei o reprezintă.
Aria protejată Ciomad-Balvanyos, sit natura 2000 de importanță comunitară, are o suprafață de aproape 6.000 de hectare și este situată în zona de nord- centru a județului Covasna, aproape de Lacul Sfânta Ana și de Munții Bodoc. În perioada 2010 – 2018, custodele sitului Ciomad – Balvanyos a fost Asociația Vinca Minor, însă autoritățile de la București au considerat că este mai bine să treacă ariile protejate în custodia statului, pentru a beneficia de o coordonare unitară.
Dacă măsura face mai bine sau mai rău, rămâne de văzut, spun deopotrivă reprezentanții ONG-ului și cei ai statului, dar cei dintâi punctează că oricum vor duce la final proiectul prezentat în conferința de miercuri, depus în urmă cu trei ani. Asociația Vinca Minor are experiență în redactarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană, acesta fiind al șaselea astfel de demers cu finanțare de la UE, în folosul ariilor protejate din județ.
Anual, în zona ariei protejate Ciomad – Balvanyos ajung aproximativ 150.000 de turiști, susțin statistici mai vechi ale asociației.
Proiectul de față este implementat în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2021. Acesta are un buget total de peste 2,3 milioane de lei, din care peste aproape 2 milioane de lei sunt fonduri europene, restul fiind contribuția statului român.