Liniște și pace în mediul covăsnean
Inspectorii Gărzii de Mediu susţin că judeţul nostru este unul ”cuminte”
Societățile covăsnene sunt conștiincioase atunci când vine vorba despre respectarea regulilor de mediu, iar industria este aproape inexistentă, așa că singurele amenzi pe care le mai aplică inspectorii Gărzii de Mediu Covasna se referă mai degrabă la chestiuni ce țin de finețuri precum poluarea fonică și nicidecum la probleme grave de poluare a apei sau a solului.
Inspectorul Gărzii de Mediu Covasna, Constantin Buruiană, a declarat că instituția efectuează controale tematice și planificate, însă multe dintre activități sunt „impuse” și prin sesizările și reclamațiile pe care cetățenii le fac către Gardă.
”Reclamațiile pe care le primim provin în proporție de 60% de la cetățeni, însă sunt numeroase dintre acestea cele în care nu prea avem cum să aplicăm amenzi – cazuri în care un om își reclamă vecinul că a construit un coteț și acum mirosurile vin la el, chestiuni din acestea... Pe de altă parte, mai lucrăm și pe unele sesizări care nu se confirmă, dar e datoria noastră să verficăm cele ce ni se spun. În concluzie, avem și de unele și de altele, însă nu este specificul județului Covasna să se confrunte cu poluări masive sau defrișări ilegale”, a explicat Buruiană.
Potrivit acestuia, unul dintre cele mai recente controale ale Gărzii a luat la ”puricat” documentele referitoare la activitatea desfășurată în cadrul exploatărilor forestiere, însă nici aici nu s-au găsit nereguli care să permită aplicarea de sancțiuni și amenzi.
Cele mai multe amenzi, constând în sume cuprinse între 20 și 30.000 de lei, Garda de Mediu le-a aplicat în ultima perioadă în urma unor controale tematice ce se refereau la depozitarea deșeurilor electrice provenind de la persoane juridice care comercializau mărfuri cu caracteristici electronice. Tot pentru depozitarea de deșeuri au fost amendate mai multe societăți covăsnene, însă nu pentru abateri grave.
Un caz mai aparte și mai recent este reprezentat de un incident apărut între constructorul Kaufland de la Câmpu Frumos și mai mulți pescari, aceștia din urmă reclamând faptul că în timpul lucrărilor cei de la Kaufland au permis deversarea unor ape murdare în râul Olt, punând astfel în pericol peștii de aici.
Controalele Gărzii de Mediu au relevat însă faptul că apele de suprafață pompate de către constructorul Kaufland respectau calitatea conform normativelor – prin analize efectuate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna. Totuși, cei de la Kaufland au primit un avertisment, pentru că înainte de eliminarea apelor trebuia realizat un decantaj, tocmai pentru ca acestea să nu ajungă atât de tulburi în Olt.
”Din punct de vedere al respectării regulilor de mediu și mediului în sine, județul Covasna este printre cele mai curate din țară, fără cazuri deosebite care să creeze probleme de mediu”, a ținut să sublinieze Constantin Buruiană.
Atenţie la arderea miriştilor!
Pentru perioada următoare însă, cei de la Garda de Mediu atrag atenția asupra arderilor de miriști, caracteristice perioadelor primăverii și toamnei. În acest sens, Garda de Mediu reamintește faptul că aceste arderi sunt interzise atâta vreme cât ele nu beneficiază de acordul primăriilor de care aparțin terenurile și fără înștiințarea celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Legea prevede amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru cele juridice, care aleg să ardă miriștile fără a anunța în prealabil. Arderea miriștilor este dăunătoare mediului, deoarece se produce poluarea aerului prin fumul rezultat, sărăcește solul de materie organică, râmele și alte viețuitoare din microfauna solului sunt distruse, se evaporă apa din stratul superior al solului, prin crăpăturile rezultate pierzându-se și apa din adâncime, iar aratul se execută mai greu și crește consumul de combustibil.