ECOLOGIE 22 septembrie 2010

Let's do it, Romania! Proiect de curățenie cu efecte multiculturale

de Ana Sidon | 5353 vizualizări
Sâmbătă, aproximativ o mie de persoane vor strânge gunoaiele din județ Cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România - Let's do it, Romania! -, care își propune curățarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale țării într-o singură zi, a adunat și în Covasna peste 800 de voluntari, iar numărul lor se va apropia ușor de o mie până sâmbătă, la Marea Curățenie. În Sfântu-Gheorghe, voluntarii înscriși până acum, atât din rândul societății civile, cât și

Sâmbătă, aproximativ o mie de persoane vor strânge gunoaiele din județ

Cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în România - Let's do it, Romania! -, care își propune curățarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale țării într-o singură zi, a adunat și în Covasna peste 800 de voluntari, iar numărul lor se va apropia ușor de o mie până sâmbătă, la Marea Curățenie.

În Sfântu-Gheorghe, voluntarii înscriși până acum, atât din rândul societății civile, cât și din instituții, vor pleca din Parcul Central, la ora 10. Aici ei vor primi mănuși și saci de la Tega, cu care vor curăța traseele anterior stabilite.

Potrivit organizatorului pe Covasna, Emil Pantelimon, din rândul școlilor s-au înscris Colegiul Național Mihai Viteazul, Școlile Nicolae Colan, Varadi Jozsef, Berde Aron, Liceele de Artă, Szekely Miko și Mikes Kelemen, iar dintre instituții Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul de Intervenție Rapidă, care din proprie inițiativă s-au alăturat proiectului, Clubul Elevilor, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul de Cultură Arcuș sau Biblioteca Județeană.

Raportat la nivel de județ, organizatorii au semnat acorduri cu 20 de primării și în fiecare localitate va exista un responsabil de proiect care va coordona voluntarii spre mormanele de gunoi identificate.

Proiect cu scopuri multiple

Dincolo de faptul că își propune să curețe județul, respectiv țara într-o singură zi, în Covasna proiectul are și o latură multiculturală.

„Urmărim două aspecte. Este vorba de partea fixă, de curățenie, dar prin acest proiect se pun și bazele unui grup de inițiativă locală româno-maghiar care să se implice în mai multe proiecte de acest gen, să fie grupuri de inițiativă româno-maghiare. În acest fel proiectul are și o urmare multiculturală în zonă”, a declarat Emil Pantelimon.

În ceea ce privește traseele, în jurul municipiului Sfântu-Gheorghe au fost trasate cinci, iar în județ aproximativ zece.

Felicia Filip și Opera din Brașov vin în sprijin

Printre susținătorii proiectului Let's do it, Romania! se numără și soprana Felicia Filip și conducerea Operei din Brașov, care de altfel va oferi și bilete la prețuri foarte reduse pentru câțiva dintre voluntari.

Totodată, în data de 12 octombrie va avea loc un spectacol gratuit, oferit de Seri Albastre.

„Let's do it, Covasna!“ este afiliat „Let's do it, România!”, cel mai mare proiect de implicare socială organizat până în prezent în ţara noastră, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi.

În prezent, România este ţara cea mai mare care realizează acest proiect. Proiectul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (martie 2010) şi Slovenia (aprilie 2010).

Obiectivele principale ale iniţiativei le reprezintă curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României inclusiv de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene.

Rezultatul final al acţiunii va fi realizarea hărţii deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua de curăţenie.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
C.S. SHOW TIME, 23 septembrie 2010
Daca eu pot...poti si tu !!! Nu stati pe ganduri si veniti sambata la curatenie, natura are nevoie de noi asa cum noi avem nevoie de natura. Gandeste pozitiv, sambata ai intalnire cu noi toti care vom citeste integral
PPZ Paintball, 22 septembrie 2010
Let’s do it, Romania! Cu speranta ca vor venii si peste 1000 de voluntari! Ar fii placut sa ajunga mesajul si la acele persoane care sunt "capabile sa murdareasca" atat zonele verzi cat si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.