COMUNICATE 9 mai 2020

Vecinultău.ro ajută oamenii vulnerabili de lângă tine!

de Iulia Drăghici - Taraș | 4194 vizualizări

Incotroceni - Oameni, Idei, Poveşti și Cooperativa de Energie au lansat pe 1 aprilie proiectul social Vecinul tău, care între timp, a devenit cea mai mare rețea de „voluntari de proximitate” din România, cu 1.700 de voluntari înscriși și activi.         

Povestea a pornit de la cazul unui român din diaspora, care căuta voluntari în Bârlad pentru părinții lui.  

Vecinultau.ro este o aplicație web, accesibilă și funcțională la nivel național, care facilitează legătura online, directă și gratuită între beneficiarii din grupuri sociale vulnerabile – seniori de peste 65 de ani, persoane cu dizabilități, care suferă de boli cronice, familii monoparentale etc – cu voluntarii din imediata lor vecinătate –  înscriși pe platformă. Voluntarii pot ajuta beneficiarii din imediata proximitate cu trei tipuri de servicii:  procurarea de alimente, cumpărarea de medicamente, plimbarea cățelului

Astfel, prin accesarea unei platforme prietenoase, beneficiarii vor putea să rămână acasă, în siguranță.  

Ajutorul oferit de un voluntar din imediata sa vecinătate, identificat în prealabil prin poză de profil și date personale, are capacitatea de a spori gradul de încredere al beneficiarului.

Prin utilizarea platformei Vecinultau.ro se poate descentraliza sistemul de preluare a comenzilor prin servicii de tip call-center și de livrare prin voluntari care, de regulă, trebuie să parcurgă distanțe mari de la magazine la beneficiari. Astfel, faptul că voluntarii pot face și livra cumpărăturile în imediata lor vecinătate (de la magazinul din colț) diminuează traficul și expunerea socială, care ar putea spori riscul de contaminare.  

Proiectul propune o descentralizare a ajutorului pe care persoanele vulnerabile îl pot primi în perioada asta. În același timp, ne-am dorit să ajutăm la construirea de micro-comunități de întrajutorare la nivelul unor orașe mai mici, să ajutăm oamenii să se cunoască și să arate solidaritate, nu numai acum – în criza Covid 19 – ci și după ce trecem de pandemie.

Serviciile voluntarilor înscriși pe platforma Vecinultau.ro sunt DISPONIBILE ÎN TOATĂ ȚARA, inclusiv la nivelul micilor comunități, unde inițiativele civice de ajutorare a persoanelor vulnerabile de obicei nu ajung.

Serviciile de punere în legătură sunt GRATUITE. Costul alimentelor și al medicamentelor este cel de pe bonul de casă. Plimbarea animalului de companie este gratuită. 

Cum funcționează? Voluntarii se înscriu pe platformă – își fac un cont cu poză, email, telefon - și, în urma validării primite de administratori, vor fi pinned pe hartă.  

Beneficiarii /rudele acestora – fără nevoia de a își face cont – caută pe site după adresa dorită și platforma le generează o listă/hartă a voluntarilor din vecinătate, cu datele de contact. Beneficiarul /rudele acestuia îi contactează, ca să fie ajutați. Legătura dintre participanți este directă - stabilirea listelor de cumpărături și a modului în care se face plata este stabilit individual, între voluntar și beneficiar, așa cum este exemplificat și în materialele vizuale atașate.  

Avantajul aplicației stă în faptul unul din capete lipsește, cel care centralizează beneficiarii. Dacă ar fi fost o aplicație clasică, ar fi fost nevoie ca și beneficiarii, oamenii în vârstă care folosesc platforma, să se înregistreze pe site. Procesul de înregistrare ar fi fost descurajant. 

Voluntarii vor putea descărca și printa un afiș, pe care să îl completeze cu date lor de contact și pe care să îl lipească în zona geografică pe care o „deservesc”, facilitând astfel beneficiarilor, care nu sunt conectați la internet, accesul la informații.  

Reguli. Condițiile concrete cu privire la lista de cumpărături, prețuri; predarea/preluarea cumpărăturilor; metoda de plată vor fi stabilite DIRECT între beneficiari și voluntari. Toți participanții se obligă să respecte regulile de igienă, de distanțare socială și de mobilitate recomandate pe perioada pandemiei de COVID-19 și impuse de platformă.  

După 3 săptămâni de la lansare, avem deja aproape 1500 voluntari înscriși în toată țara, atât cei care s-au înscris direct, dar și voluntari agregați din alte inițiative civice de întrajutorare, mapate în platformă: Cumpărături la Ușa ta, Rădăuțiul Civic etc. Voluntarii sunt distribuiți atât în orașe mari, dar și în comunități mici, unde inițiativele civice recent înființate nu au ajuns, din motive logistice - câteva exemple: Moreni, Năvodari, Mineri, Sancraiu de Mures, Fundu Moldovei, com. Bosanci, Pojorâta, Popești Leordeni, Valea Lupului, Râșnov, Limanu, Bicazu-Ardelean, Vaslui,  Sighetu Marmaţiei, Chiajna, Giroc, Blejoi, Florești etc. 

Succesul proiectului depinde de gradul lui de propagare, în medii cât mai diverse, ca să atingă cele două categorii de participanți: beneficiari și voluntari. 

Ideea este ca platforma să funcționeze și după criză, ca o rețea informală de ajutor/solidaritate la nivel de comunități mici. Este o platformă de întrajutorare în proximitate care este ușor scalabilă, după criza Covid – 19, prin adăugare de alte servicii pe care le pot face voluntarii sau micii întreprinzători. 

Platforma a fost "exportată" în Germania (https://unsernachbar.de/ ) și în UK (https://myneighbour.uk/), cu ajutorul unor stakeholderi locali, care vor face munca de marketing/promovare.     

Despre ASOCIAŢIA ÎNCOTROCENI – OAMENI, IDEI, POVEŞTI: Incotroceni este  persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, non-profit, independentă, neguvernamentală şi apolitică, înscrisă în Registrul Asociațiilor şi Fundațiilor conform certificatului nr. 3632/302/2016 din data de 19 mai 2016, înregistrată cu CIF 36345086 din 22 iulie 2016.  Scopul Incotroceni îl constituie dezvoltarea, promovarea şi sprijinirea comunității din cartierul Cotroceni și a identității acestuia, având în vedere următoarele direcții principale de acțiune: social – cultural, arhitectură, urbanism și infrastructură. 

Despre COOPERATIVA DE ENERGIE: proiect start-up cu un model antreprenorial inovativ, Cooperativa de Energie este prima cooperativa de energie verde din Sud – Estul Europei și din România, care va produce și furniza energie verde în România, în sistem 100% cooperatist.  

Sursa: comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.