COMUNICATE 10 decembrie 2018

Comunicat de presă din partea senatorului Gheorghe Baciu referitoare la recenta inițiativă legislativă a parlamentarilor UDMR

de Covasna Media | 2402 vizualizări

„Permanentele ofense aduse ordinii constituționale, implicit populației majoritare, de către o serie de cetățeni de etnie maghiară care s-au cocoțat în ierarhia publică sprijinindu-se pe sloganuri izolaționiste cu iz iredentist, mă determină, cu amărăciune, să iau din nou poziție față de o temă care  îi preocupă permanent pe aceștia, în detrimentul bunei conviețuiri a  concetățenilor noștri. Din păcate, nu-i preocupă în aceeași măsură pe cei ce și-au asumat misiunea de a guverna țara, acceptând  demnitățile la rangul cărora au fost ridicați fără să dovedească că-și înțeleg menirea.

Faptul că U.D.M.R. a fost, practic, nelipsit de la guvernare, sau măcar de la luarea deciziilor importante pentru viața social-economică din acești ultimi ani ai României, ar putea fi de salutat. Liderii acesteia au avut, fără nicio discriminare, acces la guvernare, dar, numiți prin negocieri și înțelegeri subterane, prezența lor în dregătoriile țării nu s-a făcut prin nimic simțită benefic, până acum, la nivelul comunității noastre statale. Este de discutat  și dacă participarea  lor atâția ani la guvernare s-a resimțit benefic măcar  în folosul comunității pentru care se bat între ei să o reprezinte. În afara împlinirii unor aspirați identitare, care oricum au susținere constituțională și care, folosite repetat ca sloganuri electorale, au fost transformate în atitudini antiromânești și neconstituționale, nu au făcut altceva decât să șantajeze clasa politică din România în momente neîntâmplător, dar nefericit, alese.

La manifestările dedicate în acest an Centenarului Marii Uniri, reprezentanții administrației județene și locale, ca dealtfel și parlamentarii U.D.M.R., nu au participat decât cu declarații belicoase, întrecându-se în a spori numărul acțiunilor  denigratoare față de faptele istoriei și destabilizatoare față de faptele cotidiane ale  comunității românești de pe aceste meleaguri. Prin absența lor repetată la ceremoniile organizate cu acest prilej de reprezentanții oficiali ai Statului Român în teritoriu, au jignit o întreagă comunitate de contribuabilii, „scoțându-ne ochii” cu sumele derizorii pe care le acordă anual acestui eveniment din bugetul Consiliului local sau județean (de parcă și banii au „miros” etnic în zona pe care ei o domină politic și administrativ !).

Noi, românii, minoritari numeric în această zonă a României, ne-am obișnuit în decursul anilor cu asemenea atitudini. Odată însă trecute sub tăcere de guvernanți, acestea sunt receptate ca fiind acceptate de majoritari și îi stimulează, pe cei care le provoacă ostentativ, să recidiveze. Dovadă, faptul că, nici nu  s-au încheiat bine manifestările dedicate  sărbătorii naționale, și UDMR.-iștii din Parlamentul României  „și-au dat din nou în petec”, depunând o nouă inițiativă legislativă, pe tema aceleiași pretenții de enclavizare a comunității maghiare prin legiferarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Opinia publică românească  nu este scandalizată de momentul pe care aceștia îl consideră favorabil pentru șantajarea clasei politice: subțierea recentă a majorității parlamentare și apropiata preluare a Președenției Consiliului Uniunii Europene de către guvernul pe care aceasta îl susține. Mă fac ecoul protestului concetățenilor mei români din județul Covasna și din întreaga țară, revoltați de momentul sărbătoresc pe care liderii concetățenilor lor de etnie maghiară l-au umbrit, repunând în discuție o temă devenită  marota cu care defilează în preajma fiecărei campanii electorale. Sunt revoltați și de pretențiile lor absurde, potrivit cărora criteriul etnic prevalează asupra celui valoric-uman. Sunt revoltați, mai cu seamă, de faptul că aceștia nu respectă Constituția României, pe care au jurat la investirea în pozițiile de demnitari ai Statului Român, atunci când au beneficiat și încă beneficiază ca urmare a trocului politic pe care îl practică.

Fiindcă noi, românii, nu înțelegem de ce nu pot guvernanții să condiționeze satisfacerea doleanțelor acestor concetățeni de rea-credință de, măcar, un comportament civic constructiv, în spiritul legilor care îi  guvernează  pe toți cetățenii României. Personal, sunt convins că  modalitatea în  care liderii minorității maghiare din țara noastră înțeleg să  se raporteze la consolidarea democrației europene și naționale, nu se datorează  lipsei lor de educație civică. De fapt, pe lângă atitudinea lor  specifică de inflexibilitate, vizibilă în abordarea dialogului cu societatea românească, ei manifestă și o evidentă lipsă de stimă  față de  partenerii la actul de guvernare, vizibilă în șantajul exercitat asupra acestora. O atitudine condamnabilă, dar meritată  de toți cei care negociază valorile naționale în folos personal sau în interes de partid.

Gheorghe BACIU

Senator

Circumscripția electorală nr. 15 – Covasna

Partidul Mișcarea Populară”

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.