COMUNICATE 1 martie 2011

Comunicat de presă APIA

de Covasna Media | 537 vizualizări

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) lansează marţi, 1 martie 2011, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie - 16 mai 2011, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse după data de 16 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2011, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa fermei.

Schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind:

Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS)

Plăţi naţionale directe complementare (PNDC):

PNDC 1 culturi în teren arabil;

PNDC 2 in pentru fibră;

PNDC 3 cânepă pentru fibră;

PNDC 4 tutun;

PNDC 5 hamei;

PNDC 6 sfeclă de zahăr.

Schema de plată separată pentru zahăr;

Plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării;

Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:

Măsura 211 - Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;

Măsura 212 - Plăţi compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural;

Măsura 214 - Plăţi de Agro-mediu:

Pachetul 1 (P1) - pajişti cu înaltă valoare naturală;

Pachetul 2 (P2) - practice agricole tradiţionale;

Pachetul 3 (P3) - pajişti importante pentru păsări;

Pachetul 4 (P4) - culturi verzi;

Pachetul 5 (P5) - agricultură ecologică.

Se pot combina pe aceeaşi parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură invită toţi fermierii interesaţi să acceseze aplicaţia de depunere electronică a cererii - IPA Online, pentru a simplifica întregul proces şi pentru a evita erorile de identificare a parcelelor agricole.

Schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pentru Campania 2011, România beneficiază de o alocaţie financiară de 907.473.000 euro din FEGA pentru plata unică pe suprafaţă (SAPS).

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.