COMUNICATE 15 octombrie 2010

16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentului

de Covasna Media | 1307 vizualizări

Dacă 16 octombrie reprezintă Ziua Mondială a Alimentaţiei, fiecare zi a anului ar trebui să reprezinte pentru noi o zi a alimentaţiei sănătoase. Semnificaţiile acestei zile sunt multiple, ele fiind revalorificate şi îmbogăţite o dată cu fiecare sărbătorire şi aducere a evenimentului în actualitate. Anual, la această dată, Ziua Internaţională a Alimentaţiei este sărbătorită şi în România. Sigur, scopul marcării acestei importante zile este tocmai focusarea atenţiei asupra urgenţei şi importanţei problemelor legate de populaţie. Este o dată simbolică şi de reflecţie asupra situaţiei generale de pe glob.

Calitatea alimentaţiei zilnice reprezintă unul dintre importantele principii de respectat alături de toate celelalte care concură la trăirea unei vieţi frumoase şi sănătoase pentru fiecare dintre noi.

O alimentaţie sănătoasă înseamnă consumarea a diferite alimente aparţinând grupurilor alimentare de bază: proteine, precum carnea, ouăle şi legumele; lactate; fructe şi legume; cereale, precum pâinea şi pastele făinoase; grăsimi şi dulciuri. O dietă sănătoasă necesită un plan, un scop, precum şi efortul de a include în mese o varietate de alimente.

Trebuie acordată atenţie atât la cantitatea de alimente ingerată, cât şi la grupele alimentare din care acestea fac parte. Nu este necesar să se consume zilnic o cantitate minimă de alimente din fiecare grup alimentar, ci să se ingereze cantitatea recomandată de-a lungul unei săptămâni. Câteva mici schimbări sunt suficiente pentru a echilibra dieta.

Dacă s-a neglijat consumul de fructe şi legume proaspete, atunci includerea acestora în gustările zilnice este necesară. Numai o jumătate de cană de legume gătite sau un bol de salată verde contează pentru o masă. Consumarea unei ceşti de suc de roşii, adăugarea de spanac sau fasole boabe la sandwich-ul zilnic, consumarea de paste făinoase cu sos de tomate, sunt doar câteva dintre modalităţile în care se pot servi legumele.

Noile recomandări ale dieteticienilor susţin consumarea a 2 boluri de fructe şi 2 boluri şi jumătate de legume pe zi. De exemplu, într-o săptămână se poate stabili ca scop înlocuirea cartofilor prăjiţi cu salată, a pizzei cu legume şi consumarea zilnică a unui iaurt.

O dietă sănătoasă poate reduce riscul de apariţie a unor boli. Adoptarea unei diete sănătoase nu înseamnă regim alimentar; reprezintă o metodă de a îmbunătăţi sănătatea.

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.