COMUNICATE 15 octombrie 2010

15 octombrie, Ziua internaţională a nevăzătorilor

de Covasna Media | 540 vizualizări

Ziua internaţională a nevăzătorilor, denumită şi “Ziua bastonului alb”, a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia).

Acum 17 de ani Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să atragă astfel atenţia umanităţii asupra oamenilor care şi-au pierdut pentru totdeauna vederea. Oamenii care se bucură de acest simţ visează intens, imaginile fiind preponderent vizuale.

Conform unui studiu realizat de Universitatea Hartford, felul în care visează nevăzătorii depinde mult de momentul în care şi-au pierdut vederea ori dacă au avut parte de ea vreodată.

După ce au intervievat mai mulţi adulţi fără vedere şi au revizuit studiile realizate anterior pe această temă, a reieşit că cei care nu au văzut niciodată nu au parte de vise în imagini, însă în cazul lor gustul, mirosul şi simţul tactil sunt foarte intense şi prezente după ce pun capul pe pernă.

Deşi experienţele de la un individ la altul diferă, cercetătorii spun că cei care şi-au pierdut vederea înainte de 5 ani rareori visează în imagini. Cei care însă îşi pierd vederea după această vârstă de obicei continuă să viseze în imagini, deşi frecvenţa şi claritatea se diminuează în timp.

Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Distribuie articolul:  
|

COMUNICATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.