CULTURA 4 septembrie 2023

Zsolt Mátyás Sárosi – Expoziţie de Grafică la Casa cu Arcade

de Covasna Media | 528 vizualizări

Joi, 7 septembrie, de la ora 18:00, se va deschide o nouă expoziție a Muzeului Național Secuiesc, în Casa cu Arcade, deja cunoscutul spațiu temporar de expoziții al instituției.

Expoziția de Grafică a artistului Zsolt Mátyás Sárosi va fi vernisată de Áron András Ivácson, sigilograf.

Gazda acestui eveniment de artă vizuală va fi Barna Éltes, sculptor.

Zsolt Mátyás Sárosi, despre procesul de creaţie şi tehnica lucrărilor din Expoziţie:

„Lucrez cu imagini complexe, de mari dimensiuni, în acord cu complexitatea naturii. Priveliştea şi experienţa mediului viu se descompun ulterior şi renasc în lumea mea picturală abstractă, la fel cum moartea şi renaşterea în natură se condiţionează mutual. La baza compozițiilor mele aparent haotice se află căutarea existenței umane în echilibru cu natura. Având în vedere tendința recentă de creștere a viziunilor generate de inteligența artificială, consider foarte importante meșteșugul și smerenia profesională. M-am întors la desenul cu creionul și cerneala, folosesc acrilice în locul cernelii tradiționale, iar ca suport folosesc pânza, în locul hârtiei. Atac pânza sau cartonul de mari dimensiuni cu o stare contrară, nu-mi propun mişcări ample ale braţului, compoziţii vaste, cu mult aer, ci umplu suprafeţele  până la refuz cu detalii miniaturale, lucrate cu migală. Uneori îmi ia o lună să umplu o pagină. Desenele mele pot fi răsfoite pe îndelete, ochiul şi mintea au nevoie de răgaz în hoinăreala lor. Imaginea de ansamblu este complexă, iar aici învăț de la natură: cu cât privești mai de aproape o formațiune, cu atât este mai complexă, cu atât mai mult poți descoperi întinderea în miniatură a componentelor sale, iar pe măsură ce te apropii tot mai mult de structura sa organică și apoi anorganică, de materia în sine, aceasta nu devine mai simplă, ci, dimpotrivă, mai complexă, cu fiecare pas mai aproape.

Inspirate de incendiile de pădure din ce în ce mai frecvente, lucrările mele recente explorează atașamentul omului față de mediul său natural și de patria sa. Elementele suprarealiste tulbură  privitorul, care nu mai contemplă detaliile realiste ale peisajului transilvănean în miniatură, iar  acesta poate fi asociat cu o problemă reală: schimbările climatice.”

Expoziția poate fi vizitată până în 22 octombrie 2023.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.