CULTURA 30 martie 2011

Youvenis Group – cea mai captivantă formaţie întorsureană a momentului

de Andreea Dabija Kelemen | 814 vizualizări
Fondatorul formaţiei Youvenis Group, întorsureanul Dan Tohănean, spune că trupa este una tânără, formată din membri extrem de înzestraţi, permanent deschişi spre nou şi care învaţă şi exersează permanent, pentru a deveni mai buni, mai competitivi. Youvenis Group a împlinit în primăvara aceasta trei ani de la înfiinţare, cei cinci mici instrumentişi şi solista lor fiind talentaţi, dinamici şi foarte apreciaţi în toate

Fondatorul formaţiei Youvenis Group, întorsureanul Dan Tohănean, spune că trupa este una tânără, formată din membri extrem de înzestraţi, permanent deschişi spre nou şi care  învaţă şi exersează permanent, pentru a deveni mai buni, mai competitivi.

Youvenis Group a împlinit în primăvara aceasta trei ani de la înfiinţare, cei cinci mici instrumentişi şi solista lor fiind talentaţi, dinamici şi foarte apreciaţi în toate competiţiile din ţară la care participă, dovadă clară în acest sens fiind numeroasele premii pe care le câştigă peste tot unde se duc. Când nu sunt în micuţul studio din incinta Clubului Copiilor  Întorsura Buzăului, în studioul de imprimări de la Sfântu-Gheorghe sau la diverse evenimente, tinerii învaţă la liceele de muzică din Sfântu-Gheorghe şi Braşov. Dan Tohănean a purtat un dialog cu noi, referindu-se la tot ceea ce ţine de renumita formaţie întorsureană şi dezvăluindu-ne lucruri mai puţin ştiute despre aceasta.

- În ce an a fost înfiinţată Youvenis Group şi cine a avut iniţiativa?

- Am înfiinţat această trupă în primăvara anului 2008, iar ideea a fost a mea. În Întorsura Buzăului nu se mai făcuse o formaţie de câţiva ani buni - e adevărat că nu prea existau posibilităţi de susţinere a talentelor, tinerii nu prea erau încurajaţi să urmeze calea muzicii, nu aveau unde să exerseze şi multe talente au rămas nedescoperite din cauza asta. În 2008 am revenit la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, în acel an se renovase totul și devenise o locaţie potrivită pentru diverse activităţi ale elevilor. În acel an, la iniţiativa profesorului Alexandru Renga am creat un cerc de muzică, iar apoi mi-a venit ideea închegării unei tinere formaţii. Evident, numele formaţiei vine de la tinereţe, prospeţime - o caracterizare potrivită pentru această formulă a trupei. Grupul în care eu cânt de mai bine de 20 de ani, Group 89, purta acest nume - Youvenis, la început. Da, multă lume nu ştie că până în ’89 am fost şi noi Youvenis, apoi am devenit Group ’89.

- Ce vârste au membrii Youvenis?

- În afară de solista Bianca Ilie, care are are 18 ani,  toţi ceilalţi au câte15 ani - Luca Andrei la chitară, Fabian Roman la clape, Vlad Tohănean la tobe, Cristian Dragomir la chitară bass şi Rusu Damian chitară solo. Fabian este la Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Braşov, la specializarea pian. Vlad, Cristian şi Damian învaţă în Sfântu Gheorghe la Liceul de Artă Plugar Sandor studiind percuţie, contrabas şi chitară clasică.

- Pe ce stil de muzică se axează trupa?

- Mai mult pe pop-rock şi folk. Cântăm foarte des melodii din repertoriul Phoenix şi Pasărea Colibri şi adesea reochestrăm piese de munte. Acum ne găsiţi mai mult prin sudioul unui bun prieten care ne-a ajutat mereu - Attila Sovard, recent am imprimat melodia ”Râpa” şi dorim să imprimăm nişte melodii cover din repertoriul Phoenix şi Rihanna, dar şi o melodie de munte „Numai noi”, aceasta având autor anonim. Ne dorim foarte mult ca formaţia să-şi creeze un stil propriu, sperăm ca la viitoarele evenimente să se simtă amprenta membrilor, chiar dacă vor interpreta coveruri.

- Când au tinerii elevi timp să repete cu trupa?

- Repetăm în weekend foarte mult, în rest nu prea avem cum, copiii sunt conştiincioşi şi tratează atât şcoala cât şi trupa cu seriozitate. E bucurie mare în vacanţe şi la sfârşitul săptămânii, ne întâlnim mereu aici la Clubul Copiilor şi repetăm de zor.

- Unde putem admira trupa Youvenis?

- Ne puteţi vedea în tot felul de concursuri, în general în cele organizate de către Cluburile şi Palatele Copiilor din toată ţara, dar ne găsiţi şi la anumite festivaluri sau zile ale oraşelor. De-a lungul existenţei trupei am strâns numeroase premii la astfel de evenimente.

- Ce planuri de viitor aveţi?

- Vrem să facem un spectacol mai măricel la Sfântu- Gheorghe, undeva pe la începutul lunii mai, unde îi vom invita pe Iulia Mitrea şi Titus Constantin. Ne dorim foarte mult acest concert, care va fi menit să promoveze tinerii din Youvenis. De asemenea ne dorim să ţinem la Întorsura Buzăului a doua ediţie a Festivalului Împreună formaţii pentru viitor. Ne bucurăm că este deja prezent în calendarul evenimentelor, cu toate că anul trecut a marcat „ediţia de probă” a acestuia. Este un festival la care participă doar trupe, cred că era necesar să fondăm aşa ceva, fiindcă în ţară sunt foarte puţine festivaluri de genul acesta. Ne dorim ca festivalul să se ţină în luna iulie, tot în Întorsura Buzăului şi sperăm să avem foarte mulţi invitaţi, să atragem publicul - atât pe cel tânăr cât şi pe cel mai ”copt”.

- Ce înseamnă pentru tine această formaţie?

- O trupă tânără, care mereu învaţă şi exersează, plină de profesionalism... nişte copii extrem de înzestraţi, mereu deschişi spre nou, spre prospeţime. Au foarte mult de muncă pentru a ajunge acolo unde merită, pe cele mai înalte culmi. Sper să rămână uniţi, se completează de minune în acestă formulă, bineînţeles mereu suntem deschişi la mărirea familiei-formaţiei, dacă mai sunt tineri doritori, talentaţi şi cu o uşoară experienţă acumulată, noi suntem dispuşi să-i acceptăm. Personal am pus foarte mult suflet în formarea Youvenis-ului, m-am implicat şi mă voi implica mereu atât emoţional cât şi material. Copiii aceştia au toate datele necesare succesului, ne trebuie multă trudă, un dram de noroc şi o promovare adecvată, pentru care muncim continuu!

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
carmen alina, 17 septembrie 2011
iubesc youvenis group la nebunie
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.