CULTURA 5 septembrie 2017

Voluntari deschişi spre multiculturalitate

de Covasna Media | 757 vizualizări

Patru tineri din Italia, Turcia, Estonia şi Armenia şi-au prezentat tradiţiile la Centrul de Voluntariat al judeţului Covasna

Seara interculturală organizată joi seara, la sediul Centrului de Voluntariat din judeţul Covasna, a avut ca invitaţi patru voluntari internaţionali de la Asociaţia Clubul Tinerilor din Sfântu Gheorghe – Rita Serra, Indrek Kursmann, Viyan Gögtaş şi Christine Samvelyan.

Aceştia au prezentat istoria, tradiţiile şi mâncărurile tradiţionale din ţările din care provin, respectiv Italia, Turcia, Estonia şi Armenia.

În deschiderea evenimentului, pe lângă prezentarea organizaţiei gazdă, s-a vorbit şi despre programul de voluntariat, Serviciul European de Voluntariat, organizatorii prezentând proiectul Fac(e)IN’ a Crowd şi tinerii străini care lucrează la acest proiect. Tinerii voluntari se implică în activitatea de zi cu zi a personalului Fundaţiei Creştine Diakonia, băiatul armean participă la munca din grădină, iar fetele se implică în activităţile cu copiii. După prezentare, voluntarii au prezentat în mod interactiv cultura şi tradiţiile din propria ţară.

Rita Serra a prezentat pe scurt caracteristicile Sardiniei, a vorbit despre libertatea internetului din Estonia, care este pe primul loc pe lume în ceea ce priveşte accesul la internet, mai mult, şi procesul de votare se desfăşoară prin internet, şi a preparat prăjitura tiramisu.

Indrek Kursmann a preparat plăcintă cu fructe de pădure.

Christine Samvelyan a prezentat frumuseţile Armeniei, povestind despre cea mai lungă linie de teleferic din lume şi despre piesa de încălţăminte care se crede a fi prima încălţăminte din piele din lume, veche de 5.500 de ani, descoperită într-o peşteră din Armenia. Christine a surprins participanţii cu două specialităţi de băutură care conţineau caise şi rodie.

Viyan Gögtaş a călăuzit publicul în lumea tradiţiilor kurde; din prezentarea sa am aflat că limba kurdă – care mult timp putea fi folosită/învăţată de etnicii kurzi doar în cadrul familial – este vorbită în patru ţări: Iran, Irak, Siria şi Turcia. Deoarece, pe parcursul istoriei, teritoriul de astăzi a Kurdistanului a fost dominat popoare străine, kurzii au dezvoltat un gen specific pentru a povesti despre lupte, dragoste şi despre lucrurile vieţii, această moştenire culturală fiind transmisă generaţiilor tinere. Viyan a pregătit o supă de vară delicioasă, cu năut, iaurt şi mentă, numită Mehir.

Seara a luat sfârşit cu o gustare specială din bucatele bucătăriei internaţionale. Cei patru tineri participă la acţiunile de servicii pe bază de voluntariat din judeţul Covasna în cadrul programului Serviciul European de Voluntariat – ERASMUS+, finanţat de Comisia Europeană.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.