CULTURA 23 august 2017

Unul din cei patru Beatles ai liricii românești vine la PulzArt5

de Covasna Media | 1206 vizualizări

Din 2013, septembrie vine la Sfîntu Gheorghe din Secuime cu PulzArt – un Festival de Arte Contemporane a cărui identitate este construită de un grup de tineri maghiari, pentru care cultura se regăsește oriunde se deschide un spațiu autentic de dialog, pe orice temă, fără tabuuri. Așa se face că invitații PulzArt sînt artiști și scriitori de clasă europeană, care răspund nevoilor de comunicare ale comunității spectatorilor din zonă, în toată diversitatea sa etnică și culturală. Un astfel de scriitor este Florin Iaru, despre care Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene Bod Péter din Sfîntu Gheorghe, crede că răspunde nevoilor de comunicare ale cititorilor români și maghiari, motiv pentru care celebrul Fraier de București este invitatul PulzArt5. 

Fraier de București este volumul cu care invitatul PulzArt5 a debutat în proză, în 2011. În ultimul timp, Florin Iaru și ai săi Sîni verzi (Polirom, 2017), al treilea și cel mai recent volum de proză scurtă al scriitorului bucureștean, sînt la mare căutare prin librăriile și tîrgurile de carte din România, alături de al doilea volum de proză, Povestiri cu final schimbat (Art, 2013).  Dar pînă la Sînii verzi, eu vă recomand să-l căutați pe Domnu’  Poet,  așa cum îl recomandă un simpatic tricou, pe care Florin Iaru îl poartă deseori la întîlnirea cu cititorii săi. Așa cum îl recomandă mai ales poemele de neegalat din Cîntece de trecut strada (Albatros, 1981), din Aer cu diamante (Litera, 1982), din La cea mai înaltă ficțiune (Cartea Românească, 1984) și din Înnebunesc și-mi pare rău (Cartea Românească, 1990).

Lista lui Bod Péter, adică lista cu scriitorii români pe care Biblioteca Județeană i-a adus la întîlnirea cu cititorii din  Sfîntu Gheorghe, în PulzArt și în cadrul altor proiecte culturale,  cuprinde nume de autori din toate generațiile, cu care se poate alcătui o antologie a literaturii române contemporane. Odată cu intrarea lui Florin Iaru pe această listă, antologia capătă un „aer cu diamante”, iar treaba asta se întîmplă pentru că invitatul PulzArt5 este poetul care se confundă cu una dintre cele mai frumoase legende ale literaturii române contemporane: legenda unei cărți-cult, Aer cu diamante – o carte de poezie cu patru autori (Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei, Florin Iaru, Ion Stratan) și un grafician (Tudor Jebeleanu, autorul ilustrațiilor).

Aer cu diamante este titlul unui poem de Florin Iaru, iar trimiterea titlului spre songul Beatles, Lucy in the Sky with Diamonds, sugera ambiția celor patru tinere voci de a funcționa ca legendara trupă englezească și de a răscoli și cuceri lumea literară românească cu poemele lor: un fel de cîntece de trecut epoca pentru oameni mereu în căutarea libertății – confesiuni pline de furie, nebunie, ironie, așa cum, dintotdeauna, sînt strigătele de libertate. Iar Florin Iaru recunoaște: „Așa am crescut eu, încercînd să fiu liber orice aș fi făcut”. Și al nostru George Harrison din Beatles-ul liricii românești a tot făcut la viața lui cam tot ce este omenesc: printre altele, a făcut diabet și a fost un păcătos, pletos, mustăcios care a făcut poezie și a făcut și Revoluția, cînd a fost arestat și dus la Jilava, unde lipsa fiolelor de insulină i-ar fi putut fi fatală, dacă nu l-ar fi salvat neîmblînzita sa tinerețe; a făcut și Piața Universității, a vorbit de la Balcon și a fost mereu vocea celor fără de putere, inclusiv și mai ales apărătorul minorităților (într-o polemică pe facebook, un cititor l-a întrebat pe poet de ce atenția sa este îndreptată cu prioritate spre minorități, iar Florin Iaru a răspuns: „E simplu: majoritățile au ce drepturi vor. Majoritățile își impun legile, partidele etc. Ce nebunie e asta, să aperi majoritățile... de ce anume să le aperi?”); a făcut literatură și s-a lăsat de ea, a rătăcit vreo 10 ani și apoi s-a reîntors la scris; a făcut și mai face gazetărie și televiziune, pe terenul cărora a demonstrat că se poate face audiență și cu mijloace culturale; a făcut și face pariuri cu cititorii săi, pe marginea diverselor confruntări și întîmplări din realitatea românească și cea internațională, pariuri pe care de regulă le cîștigă.

Mă opresc aici cu dezvăluirile și vă aștept să veniți vineri, 1 septembrie, de la ora 18, la Ceainăria Tein, la întîlnirea cu Florin Iaru și cu povestirile sale, să aflați singuri ce a mai făcut  acest invitat cu totul special al PulzArt5 și să pariați / mizați împreună cu el pe ce vreți voi. Ce anume veți cîștiga urmează să descoperiți.

(nina tintar)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.